Nakupujte z druhé ruky. Internetové bazary vám ušetří spoustu peněz i času

Rádi se oblékáte tak, aby vám to slušelo, ale nechce se vám utrácet za nové kousky? Nestíháte stále dokupovat o číslo větší oblečení pro děti? Sháníte nový nábytek, ale ten v obchodech vás zrovna neoslovil? Tak mrkněte na internet. Konkrétně na online bazary. Najdete v nich totiž všechno od módy přes elektroniku až po vybavení bytu. A za super ceny.

31. 10. 2018

Nakupujte z druhé ruky. Internetové bazary vám ušetří spoustu peněz i času

Rádi se oblékáte tak, aby vám to slušelo, ale nechce se vám utrácet za nové kousky? Nestíháte stále dokupovat o číslo větší oblečení pro děti? Sháníte nový nábytek, ale ten v obchodech vás zrovna neoslovil? Tak mrkněte na internet. Konkrétně na online bazary. Najdete v nich totiž všechno od módy přes elektroniku až po vybavení bytu. A za super ceny.
31. 10. 2018
Jak ušetřit

Rádi se oblékáte tak, aby vám to slušelo, ale nechce se vám utrácet za nové kousky? Nestíháte stále dokupovat o číslo větší oblečení pro děti? Sháníte nový nábytek, ale ten v obchodech vás zrovna neoslovil? Tak mrkněte na internet. Konkrétně na online bazary. Najdete v nich totiž všechno od módy přes elektroniku až po vybavení bytu. A za super ceny.

 

Nákup i prodej použitého zboží na internetu je stále populárnější. Aby taky ne – komu by se chtělo zbytečně utrácet nebo naopak vyhazovat věci, které ještě někdo rád využije? Pořád váháte, jestli se do nákupu věcí z druhé ruky pustit? Přečtěte si, kdy se vám vyplatí a na co si dávat pozor.

„Miluju módu, a tak chodím na Vinted a Fler“

Katka z Prahy se už od mala zajímá o módu a ráda zkouší kombinovat různé druhy oblečení. Jako studentka ale musí počítat každou korunu a na nejnovější kolekce i designové kousky zkrátka nemá peníze. To ji ale od jejího koníčku neodrazuje. Pravidelně navštěvuje stránky Vinted.cz a Fler.cz či bazar na Modnipeklo.cz, které slouží jako a burza oblečení a doplňků.

„Zrovna nedávno jsem si tu jen za dvě stovky pořídila značkovou tylovou sukni, která by v obchodě vyšla tak na tisícovku,“pochvaluje si. Sama se na online bazarech zbavuje oblečení, které už sama nevyužije. „Vlastně takhle svůj šatník pořád obměňuju a nestojí mě to skoro nic. Do klasických obchodů chodím jen výjimečně,“ vysvětluje Katka a dodává, že na online bazarech se dá sehnat velmi kvalitní a skoro nové nebo nenošené oblečení, a to velmi výhodně.

„Roste jako z vody, proto točíme oblečení i výbavičku na eMimino.cz“

Maminka tříletého Jonáška se nestačí divit, kolik vybavení je potřeba pro tak malého človíčka pořád kupovat. „Sotva mu pořídím kalhoty, už mu jsou krátké,“ směje se. Kamarádka jí ale poradila online bazar eMimino.cz, na který od té doby nedá dopustit. „Děti oblečení stejně vždycky ušpiní nebo zničí, proto mi přijde zbytečné pořizovat nové.“ Na bazar eMimino.cz maminka využívá nejen pro nákup, ale i prodej vybavení a potřeb pro děti. „Je to docela zajímavý přivýdělek.“ Taková výbavička pro miminko se totiž může vyšplhat až do desetitisíců. Když ale dítě vyroste, akorát se na ni doma práší a ztrácí na hodnotě. Tak proč ji raději neposlat dál?

„Nová elektronika je moc drahá, kupuju ji z druhé ruky na Rozbaleno nebo OdKarla“

Programátor Milan nedá dopustit na kvalitní elektroniku. Jeho vytuněný PC set a nejnovější typ mobilního telefonu by mu leckdo mohl závidět.„Přitom jsem to všechno pořídil jen za zlomek prodejní ceny,“ hlásí nadšeně. Je totiž zaregistrovaný na stránkách Rozbaleno.cz a OdKarla.cz. „Sehnal jsem tu úplně nové zboží, které jen někdo vybalil a zjistil, že ho nepotřebuje.“ Milan si na „Karlovi“ chválí 14denní lhůtu, během které může zboží vyzkoušet. Když se mu nebude líbit, jednoduše ho pošle zpátky a peníze se mu vrátí. Na Rozbaleno.cz zase u prvního nákupu v hodnotě vyšší než 1000 Kč platil o 200 Kč méně – „a to už není úplně zanedbatelná částka.

Pořiďte si zboží z druhé ruky na Rozbaleno.cz i vy! S cashbackovým portálem Vratné peníze se vám vrátí až 3 % z celkové ceny zpátky!

„Přece to nevyhodíme! To radši dáme na Marketplace, Aukro nebo Bazoš“

Novomanželé z Břeclavi se nedávno stěhovali do vlastního bytu. „Člověk si ani neuvědomí, kolik věcí za ty roky nastřádá. Většinu z nich nepotřebujeme, ale bylo nám líto je vyhodit,“ shodují se. A tak věnovali jedno odpoledne focení a následnému vystavení inzerátů na Bazos.cz, Aukro.cz a Facebook MarketPlace.

„Povedlo se nám takhle udat třeba postel a matraci, psací stůl, nepoužívaný monitor od počítače spolu s klávesnicí, a dokonce i dva roky staré kolo, na kterém už není čas jezdit,“ vyjmenovávají spokojeně. „Hodilo nám to dokupy pěkných pár tisíc a ušetřilo spoustu místa ve stěhovacím autě.“

Nakupování zboží z druhé ruky na online bazarech i prodej použitého zboží na internetu má zkrátka spoustu možností využití. Kvůli částečné anonymitě prodejců i kupujících má ale i své stinné stránky.

 

Nakupujete na online bazaru? Dejte si pozor na podvodníky

Prodej použitého zboží na internetu má svá rizika. Ačkoliv většina uživatelů přichází na online bazar s čistými úmysly, najdou se i tací, kteří si chtějí na úkor nic netušících kupujících akorát „namastit kapsu“. Jak je poznáte?

  • Prostudujte hodnocení

Seriózní online bazar umožňuje prodej i koupi zboží pouze po registraci a vytvoření profilu. Vy si tak snadno můžete prohlédnout, od koho vlastně nakupujete. Vybírejte jen od prověřených uživatelů s vysokým hodnocením a pozitivními komentáři. Uživatelům s negativním nebo žádným hodnocením se raději vyhněte obloukem.

  • Zkontrolujte cenu

Zadejte značku a typ zboží, o které máte zájem, do vyhledávače a zjistěte jeho aktuální prodejní cenu. Pak ji porovnejte s cenou nabízenou bazarovým prodejcem. Pokud je jen o něco málo nižší, stejná nebo dokonce vyšší, přestože se jedná o použité zboží, ruce pryč. Takový nákup se vám příliš nevyplatí. Zpozorněte ale také tehdy, když je cena podezřele nízká. S tímto zbožím může být něco v nepořádku a vám se do něj nevyplatí investovat ani těch pár korun.

  • Podvedli vás? Braňte se!

Bohužel se někdy stane, že pošlete peníze, očekávaný balíček nikde a prodejce vám přestává odpovídat na zprávy nebo e-maily. V tom případě neváhejte kontaktovat administrátory webu, kteří vám rádi poradí, jak dál. V případě, že jste za zboží zaplatili částku vyšší než 5 000,-, můžete podat na uživatele trestní oznámení. Neházejte flintu do žita, i když přijdete o menší obnos peněz. Snažte se sehnat kontakt na případné další okradené uživatele, ať máte větší šanci uspět.

 

Prodáváte? Napište inzerát, který zaujme

Dobře nafocené zboží a čtivý popisek dokáží prodat i zdánlivě neudatelné kousky. Se sestavením inzerátu si proto dejte aspoň trochu práci a před publikací si ho ještě pořádně zkontrolujte. Jak by měl vypadat?

  • Přidejte kvalitní fotku

Základem úspěšného inzerátu na online bazar nebo burzu oblečení je kvalitní fotografie. Nahrajte fotek klidně více a doplňte je stručným a výstižným popiskem. Jako úvodní zvolte takovou fotku, kde je předmět vidět celý a se vším příslušenstvím. Na ostatních obrázcích pak zvýrazněte jednotlivé detaily, ale i případná poškození. Foťte na přirozeném denním světle a s neutrálním pozadím. Prodáváte oblečení? Lépe vynikne na postavě než na ramínku. Předměty umístěte nejlépe do středu obrázku a zkontrolujte, zda jsou správně zaostřené.

  • Napište věcný titulek a popisek

Do titulku uveďte značku a typ zboží, uvést můžete také velikost nebo rok výroby. Více se v titulku nerozepisujte. Naopak do popisku uveďte co nejvíce informací. Ale pozor, žádné romány! Buďte konkrétní a struční. Snažte se inzerát strukturovat přehledně, třeba do jednotlivých bodů. Nepište kapitálkami, nezapomínejte na háčky a čárky a celý text si po sobě ještě jednou přečtěte – taková hrubka nevypadá zrovna reprezentativně.

  • Zkontrolujte si všechny parametry

Zařadili jste zboží do správné kategorie? Máte všechny fotky správně otočené? Nezapomněli jste uvést požadovanou cenu, kontakt a podmínky prodeje? Raději si ověřte, jestli se inzerát opravdu nahrál na web tak, jak jste chtěli. Pokud ho ještě chcete upravit, využijte možnosti editace nebo zkontrolujte administrátory, kteří provedou změny za vás.

  • Jednejte férově

U použitého zboží se sice předpokládá, že nemusí být jako ze škatulky, přesto do inzerátu uveďte i sebemenší poškození – třeba poškrábaný displej na mobilu, seprané barvy na tričku nebo chybějící součástku u kočárku. Vyhnete se tak nepříjemným nedorozuměním, a hlavně nebudete riskovat negativní hodnocení od nespokojených zákazníků.

  • Dodržujte dohodnutý termín

Už vám dorazily peníze od kupujícího na účet? Na nic nečekejte, zboží důkladně zabalte a šup s ním na poštu. Odesílejte ho vždy včas, zkontrolujte, zda sedí doručovací adresa a nechejte si od zákazníka potvrdit, že došlo v pořádku. Starosti s odesíláním vám odpadnou, když se domluvíte na osobním předání.

Jaké zkušenosti s online bazary máte vy? Které z nich doporučujete? Poraďte ostatním v komentářích!

Ušetřete na nákupu na internetových bazarech ještě více peněz! Zaregistrujte se na portál VratnéPeníze.cz a vrátí se vám až 5 % z celkové ceny nákupu zpět!