Domácí rozpočet napoví, na čem ušetřit. Jak ho sestavíte?

Výplata přišla teprve nedávno, ale i tak už se z vašeho účtu vytratilo podezřele moc peněz? Zjistěte, odkud vám utíkají. Sestavte si domácí rozpočet a mějte díky němu podrobný přehled o svých financích. Překvapí vás, o kolik bude šetření najednou jednodušší.

27. 2. 2018

Domácí rozpočet napoví, na čem ušetřit. Jak ho sestavíte?

Výplata přišla teprve nedávno, ale i tak už se z vašeho účtu vytratilo podezřele moc peněz? Zjistěte, odkud vám utíkají. Sestavte si domácí rozpočet a mějte díky němu podrobný přehled o svých financích. Překvapí vás, o kolik bude šetření najednou jednodušší.
27. 2. 2018
Jak ušetřit

Výplata přišla teprve nedávno, ale i tak už se z vašeho účtu vytratilo podezřele moc peněz? Zjistěte, odkud vám utíkají. Sestavte si domácí rozpočet a mějte díky němu podrobný přehled o svých financích. Překvapí vás, o kolik bude šetření najednou jednodušší.

Jak sestavit domácí rozpočet

Nejspíš velmi dobře víte, kolik vám měsíčně chodí na účet peněz. Kam se ale postupně rozkutálejí? Hypotéka, nájem, účty za energie nebo telefon tvoří hlavní část vašich výdajů, ale co ostatní položky? Tušíte, kolik utratíte za jídlo, drogerii nebo zábavu? Zkuste si jednou za čas podrobně zrevidovat své účty a nastavit odpovídající rozpočet domácnosti.

Jak rozpočet rodiny sestavit? Držte se 4 jednoduchých kroků:

  1. Sepište veškeré měsíční příjmy

  2. Sepište veškeré měsíční výdaje

  3. Spočítejte rozdíl mezi příjmy a výdaji

  4. Najděte položky, na kterých by se dalo ušetřit

Nezapomeňte rodinný rozpočet také pravidelně aktualizovat. Příjmy i výdaje rodiny se mohou dynamicky měnit, a tak finanční situaci vyhodnocujte vždy, když k takové změně dojde.

Domácí rozpočet je hlavním krokem k šetření a efektivnímu nakládání s rodinnými financemi.

Revize měsíčních příjmů

Při sčítání měsíčních příjmů berte v potaz nejen pravidelnou mzdu nebo výplatu členů domácnosti, ale také případné dávky či státní příspěvky.

Revize měsíčních výdajů

U výdajů je nejlepší začít od těch pevných, tedy těch, které se každý měsíc opakují ve stejné výši. Patří mezi ně nájemné nebo hypotéka, poplatky za vodu, elektřinu, účet za telefon a internetové připojení, případně rozhlas a televizi a platby za dopravu.

Pak se pusťte do dílčích výdajů. Pokud se vám nechce zaznamenávat každý jeden koupený rohlík, roztřiďte si platby do jednotlivých kategorií, jako je jídlo, drogerie, kosmetika, elektronika, cestování nebo zábava.

Zvyšte svoji finanční rezervu

Právě rozdíl mezi vašimi příjmy a výdaji je zásadní pro další vyhodnocování financí. Předpokládejme, že se nacházíte v plusu. I tak najdete prostor pro zvětšení této rezervy a ušetření ještě více peněz. Čísla zkrátka nelžou, a právě rozpočet domácnosti napoví, kde začít škrtat.

Rozpočet domácnosti usnadní šetření peněz

Šetřit neznamená omezovat se

Podívejte se, za jaké položky jste v minulém měsíci utratili peníze. Popřemýšlejte nad levnější alternativou.  Opravdu potřebujete kupovat značkovou kosmetiku? Neobešli byste se při cestě do práce bez předražené kávy v kelímku? Co takhle více využívat městskou hromadnou dopravu místo auta?

Zkuste také zapátrat, jak byste mohli ušetřit na pravidelných platbách. Zjistěte si u svého operátora, zda náhodou nemá v nabídce výhodnější tarif. Neplýtvejte teplou vodou při sprchování a nezapomínejte vypnout topení, když odcházíte z bytu.

Neutrácejte zbytečně, když nemusíte. Pro nákup elektroniky využívejte pravidelných výprodejů. Oblečení a vybavení do domácnosti se nebojte sehnat z druhé ruky třeba na online bazarech nebo aukcích. Potraviny nakupujte ve slevách, ty trvanlivé pak klidně ve větším množství dopředu.

Střádejte také procenta z každého nákupu. Třeba poskytovatel platební karty MasterCard vám v rámci programu Priceless Specials vrátí část peněz zpátky. Nezapomeňte registrovat na cashbackovém portálu www.VratnéPeníze.cz a stáhnout si funkci tzv. Připomínáčku. Při nakupování ve spřízněných e-shopech se vám pak automaticky vrátí zpět až 5 % z utracené částky.

Vychytávky, které sestaví domácí rozpočet za vás

Kam si vlastně rozpočet domácnosti zaznamenat? Jako první se samozřejmě nabízejí papír a tužka. Nejjednodušším, levným a často používaným způsobem zaznamenávání financí samozřejmě nic nezkazíte. Existují ale daleko sofistikovanější metody, které pozitivní cashflow ohlídají za vás.

Přehledný a strukturovaný záznam finanční situace nabízí MS Excel, kde si za použití jednoduchých vzorců snadno spočítáte rozdíl mezi příjmy a výdaji. Praktická je také jeho online verze Tabulky Google, kterou můžete sdílet a upravovat společně s ostatními členy rodiny. Některé banky v rámci svého internetového bankovnictví nabízejí chytré spravování účtů a vyhodnocení finančního toku pro dané časové období pomocí jednoduchých grafů. Uložené peníze si také můžete rozložit do jednotlivých obálek, a tak vždy uvidíte, kolik si pro danou kategorii můžete dovolit utratit.

Využít můžete také specializovaných online služeb pro správu domácích financí. Příkladem jsou např. SMoneybox.cz nebo eÚčty.cz. Tyto programy zaznamenané příjmy a výdaje vyhodnotí za pomoci grafů a zpracují velmi podrobné statistiky.

Jak sestavit domácí rozpočet

Nástroje pro správu financí si můžete také stáhnout přímo do počítače a využívat i bez nutnosti připojení k internetu. Mezi tyto programy pro PC patří třeba MoneyGuru, Homefinance nebo Domácí účetnictví.

Asi nejpraktičtějším způsobem pro zaznamenávání aktuálních výdajů a jejich následným vyhodnocením jsou pak mobilní aplikace. Telefon máte vždy při ruce, a tak při cestě z obchodu nebo po platbě online částku jednoduše zapíšete – a máte hotovo.

Jednou z celosvětově nejpoužívanějších mobilních aplikací pro správu osobních financí je Wallet , případně její webová obdoba Budget Bakers. V aplikaci si navolíte typ platby a výdaj zařadíte do příslušné kategorie. Pro dané období i jednotlivé kategorie vám pak systém vygeneruje přehledný graf. Obdobnou funkci plní také aplikace Spendee, Quicken nebo Toshl.

Díky důslednému vedení domácího účetnictví pak brzy uvidíte, jakým způsobem celkové příjmy rodiny pokrývají veškeré výdaje. Snadno si spočítáte, kolik peněz daný měsíc můžete utratit, aby vám ještě zbyla dostatečná rezerva pro strýčka příhodu. Hlavně vám ale ubyde spousta starostí, protože své finance budete mít plně pod kontrolou.

Máte přehled o svých financích a sestavujete si domácí rozpočet? A kterým způsobům zaznamenávání výdajů dáváte přednost? Napište nám to do komentářů.