Udělej si sám… skvělé tipy na dárky (nejen) k Vánocům

Už jsou skoro tu! Vánoce. A vy zase netušíte, jaké dárky svým blízkým vybrat. Co takhle jim letos udělat radost něčím, co sami vyrobíte? Přečtěte si tipy na originální DIY dárky, které zvládnou vytvořit více i méně šikovní kreativci.

9. 11. 2018

Udělej si sám… skvělé tipy na dárky (nejen) k Vánocům

Už jsou skoro tu! Vánoce. A vy zase netušíte, jaké dárky svým blízkým vybrat. Co takhle jim letos udělat radost něčím, co sami vyrobíte? Přečtěte si tipy na originální DIY dárky, které zvládnou vytvořit více i méně šikovní kreativci.
9. 11. 2018
Tipy

Už jsou skoro tu! Vánoce. A vy zase netušíte, jaké dárky svým blízkým vybrat. Co takhle jim letos udělat radost něčím, co sami vyrobíte? Přečtěte si tipy na originální DIY dárky, které zvládnou vytvořit více i méně šikovní kreativci.

Komu by se chtělo trávit advent v nákupních centrech, bezcílně bloumat po přeplněných obchodech a přemýšlet, jaké dárky pod stromeček vybrat? Zůstaňte radši doma, objednejte si potřebné ingredience online a pusťte se do kreativního tvoření. Inspirujte se těmito DIY návody a užijte si předvánoční období v klidu a pohodě.

Získejte až 15 % z nákupu surovin pro vaše domácí tvoření zpátky. Registrujte se na cashbackovém portále VratnéPeníze.cz a ušetřete ještě více!

Domácí přírodní kosmetika

Vytvořte si doma vlastní šumivé tablety do koupele nebo tuhé mýdlo. To vše zvládnete vyrobit doma během chvilky a vděčný dárek pro kamarádku DIY je na světě.

Šumivé bomby do koupele

Potřebujete 1 hrníček jedlé sody, půl hrnku kyseliny citronové, půl hrnku kukuřičného škrobu, půl hrnku soli do koupele (např. růžová himalájská sůl), 3 lžíce rostlinného oleje (např. olivový, kokosový) a pár kapek esenciálního oleje (např. citrusový, tea tree).

Ve dvou miskách promícháme zvlášť sypké a zvlášť mokré ingredience. Postupně obě směsi smícháme navzájem. Směs by se neměla drolit – toho docílíme přidáním trochy vody pomocí rozprašovače. Z výsledného „těsta“ pak tvoříme buď kuličky rukama, nebo ho vmáčkneme do formiček na pralinky, necháme na čtvrt hodiny ztuhnout a vyklopíme. Pokud chcete bomby různě barevné, použijte potravinářské barvivo. Hotové šumivky ovažte barevnou stuhou nebo dejte do průhledné sklenice s víčkem. Skladujte na suchém místě.

Tuhé mýdlo

Na výrobu vlastního přírodního mýdla budete potřebovat kvalitní přírodní tuhé mýdlo s vysokým obsahem olivového oleje. Nastrouhejte ho a spolu s vodou v poměru 1:3 rozpusťte ve větším hrnci. Až se rozpustí, stáhněte z ohně a přidejte ingredience podle toho, co mají vaši blízcí rádi – sušené květy, růžové okvětní lístky, nebo třeba obilné vločky, pokud chcete, aby mýdlo sloužilo zároveň jako peeling. Na závěr do směsi přidejte kapku voňavého esenciálního oleje (např. aromatický levandulový nebo svěží citrusový), vlijte do formiček různých tvarů a nechte ztuhnout.

Pokud chcete, aby se hotové mýdlo dalo zavěsit, přidejte do formiček kus provázku a vytvořte z něj poutko. Domácí tuhé mýdlo pak zabalte do voskového papíru a nechte odležet. Je to skvělý tip třeba na DIY dárek pro babičku.

Kde koupíte ingredience pro své DIY dárky? Zkuste tyto e-shopy: VMD-drogerie.cz, Ageo.cz, Liftea.cz, Benu.cz, Dr.Max.cz a nezapomeňte se na ně prokliknout přes portál VratnéPeníze.cz. Část peněz z vašeho nákupu se vám tak vrátí zpátky!

Domácí sladkosti jako od profesionála

Máte ve svém okolí milovníky sladkého? Dopřejte jim dárek, který skvěle vypadá i chutná. Domácí sušenky nebo pralinky navíc vůbec nejsou náročné na přípravu, a když použijete kvalitní ingredience, jsou také velmi zdravé.

Banánovo-ovesné sušenky

Na výrobu potřebujete 2 zralé banány, 2 hrnky ovesných vloček a hrst sušeného ovoce, oříšků a nasekané hořké čokolády. Banán rozmačkejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Pokud máte rádi, přidejte lžičku skořice nebo kakaa. Ze směsi tvořte menší kulaté placičky – sušenky. Vyskládejte na plechu, který je vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 15 minut.

Vyhrajte si při balení sušenek. Doporučujeme třeba zabalit po třech kusech do průsvitného celofánu a ovázat širší stuhou.

Domácí pralinky

Na 20-25 ks pralinek potřebujete:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa

  • 100 g vypeckovaných datlí

  • 1 lžíci rozehřátého kokosového oleje

  • 2 lžíce mandlového másla

  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkového prášku

  • špetku soli

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, ingredience na náplň rozmixujte v kuchyňském robotu. Čistou formičku na pralinku vyplňte z jedné třetiny čokoládou a dejte na 10 minut ztuhnout do mrazáku nebo do ledničky. Poté ztuhlou čokoládu vyplňte datlovou náplní a přelijte zbytkem rozehřáté čokolády tak, aby se formička zaplnila a dorovnala. Nechte zchladit do mrazáku a hezky naaranžujte do dárkové krabice.

Dekorace do bytu DIY

DIY dekorace potěší všechny, kteří si rádi užívají volné chvilky v teple domova. Vlastnoručně vyrobené svíčky, polštářek s bylinkami nebo vonný osvěžovač vzduchu představují milý DIY dárek pro maminku, kamarádku nebo třeba paní učitelku ve škole. Navíc máte tolik možností, jak jednotlivé předměty ozdobit!

Domácí svíčky

K výrobě domácích svíček toho moc nepotřebujete. Stačí vám parafín (koupíte ve formě vloček v lékárně nebo drogerii), knot (seženete tamtéž) a kovový plíšek. Parafín případně nahradíte nastrouhanými starými svíčkami. Připravte si také formičky, ve kterých budete svíčky tvarovat – hodí se třeba hrníčky, kelímky od jogurtu, malé zavařovací sklenice, ale i poloviny tvrdého kokosu nebo formy na perníčky.

Jak na to? Parafín nebo vosk rozehřejte ve vodní lázni. Mezitím si na dno formy položte kovový plíšek, na který navážete knot. Druhý konec knotu zavažte na špejli a umístěte ji na vršek formy směrem napříč. Rozehřátou hmotu nalijte do formy a nechte ztuhnout. Hotové svíčky pak ozdobte podle fantazie – polepte třpytkami nebo vystřiženými ornamenty z barevného papíru, pomalujte nebo převažte šňůrkami, na které navlečte korálky, sušené ovoce, koření (celou skořici, anýz) nebo větvičky s plody či šiškami.

Bylinkové polštářky

Přemýšlíte, jak vyrobit dárek, když vám zdobení, pečení nebo vaření nic neříká? Vezměte k ruce kus látky nebo pytloviny, jehlu a niť a pusťte se do šití voňavého polštářku. Nebojte, tohle zvládnou i úplní začátečníci. Pokud jste naopak pokročilí šikulové, na přední stranu polštářku vyšijte vzor nebo nápis.

Tvar polštářku je na vás – zkuste klasický čtverec, protáhlý obdélník nebo zaoblený „šišoid“. Před dokončením si nechejte jednu stranu volnou a tímto otvorem dovnitř vsuňte náplň ze sušených květin nebo bylinek. Krásně voní třeba levandule, sedmikrásky, ale i rozmarýn nebo tymián.

Domácí osvěžovač vzduchu

Suroviny pro výrobu tohoto domácího osvěžovače nejspíš běžně najdete ve své spíži. Potřebujete citron, rozmarýn a zavařovací sklenici. Citron nakrájejte na plátky a společně se snítkou rozmarýnu povařte v hrnci vody. Nechte vylouhovat a směsí naplňte průhlednou zavařovací sklenici, kterou dozdobte přírodním provázkem nebo jinou dekorací. Případně vyzkoušejte variantu s orientální vůní – kombinaci pomeranče a hřebíčku.

Praktické věci pro každý den

Přemýšlíte, jaké další dárky by vašim blízkým udělaly radost? Vsaďte na praktičnost a darujte jim věci, které nejen vypadají pěkně, ale také přijdou vhod. Taková plátěná nákupní taška s potiskem nebo ručně namalovaným obrázkem či vtipným nápisem vypadá mnohem líp než nevzhledná igelitka, a navíc šetří životní prostředí. Teplé, ručně upletené ponožky nebo šála a čepice zahřejí v zimních plískanicích. Keramický hrníček vlastní výroby bude obdarovanému při každém doušku připomínat právě vás. Vlastnoručně vyrobenými dárky uděláte radost nejen o Vánocích, ale i o svátcích, na narozeniny nebo kdykoliv se vám bude chtít potěšit někoho, na kom vám záleží.

Máte i vy svoje oblíbené DIY návody a nápady? Pochlubte se s nimi v komentářích a inspirujte ostatní.

Ušetřete na nákupu na internetových bazarech ještě více peněz! Zaregistrujte se na portál VratnéPeníze.cz a vrátí se vám až 5 % z celkové ceny nákupu zpět!