Chraňte před klíšťaty sebe i čtyřnohé mazlíčky

Někdy je okem sotva zahlédneme, ale tyto malé potvůrky můžou pěkně zavařit dospělým, dětem i zvířatům. Víte, jak se před nimi nejlépe chránit? Nebo ještě lépe – jak s nimi vůbec nepřijít do kontaktu?

Chraňte před klíšťaty sebe i čtyřnohé mazlíčky

Někdy je okem sotva zahlédneme, ale tyto malé potvůrky můžou pěkně zavařit dospělým, dětem i zvířatům. Víte, jak se před nimi nejlépe chránit? Nebo ještě lépe – jak s nimi vůbec nepřijít do kontaktu?
14. 9. 2018
Cestování Tipy

Někdy je okem sotva zahlédneme, ale tyto malé potvůrky můžou pěkně zavařit dospělým, dětem i zvířatům. Víte, jak se před nimi nejlépe chránit? Nebo ještě lépe – jak s nimi vůbec nepřijít do kontaktu?

Ochrana před klíšťaty

Léto, příroda a nežádaní hosté

Co by to bylo za léto, kdybyste netrávili čas v přírodě? Vychutnat si piknik na travnaté louce, projít se v lese a sbírat houby nebo stanovat na břehu řeky… Tyto oblíbené aktivity mají bohužel jednu velkou nevýhodu – doprovází je výskyt otravného hmyzu a také nebezpečných klíšťat. Klíště miluje hlavně stinné a vlhké prostředí hustých nízkých porostů, a proto se před ním na těchto místech mějte vždy na pozoru.

Klíště a prevence

Klíště je přenašečem poměrně vážných infekčních onemocnění. Velké problémy především pro děti a jedince s oslabenou imunitou může způsobit klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Dbejte proto na dostatečnou prevenci, abyste v ideálním případě s infikovaným klíštětem vůbec nepřišli do styku.

Dodržujte tyto zásady prevence proti klíšťatům:

  • Vyhýbejte se exponovaným oblastem

Neprodírejte se hustými porosty, vysokou trávou a bujnou vegetací. Zůstávejte na vyšlapané pěšině nebo cestě a totéž dodržujte i u domácích mazlíčků. Podívejte se také na mapu výskytu klíšťat v České republice a oblastem s vysokým rizikem se raději vyhněte obloukem.

  • Využijte očkování proti klíšťatům

Účinnou prevencí proti klíšťatům je očkování. Očkování proti klíšťatům se v současné době provádí proti pouze klíšťové encefalitidě. Proti neméně rozšířené lymské borelióze však zatím očkování neexistuje. Poraďte se s praktickým lékařem, kdy je pro vás nebo vaše dítě očkování vhodné. Očkování proti klíšťové encefalitidě se provádí také u psů a koček.

  • Noste vhodné oblečení

Pro pobyt v přírodě zvolte oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Dejte přednost hladkému materiálu a světlé barvě. Klíště se na hladkém vlákně hůře zachytí a na světlém podkladu ho snadněji uvidíte. Noste pevné kotníkové boty, založte nohavice do ponožek nebo použijte ochranné návleky. Před příchodem domů svrchní oblečení důkladně vyklepejte nebo vykartáčujte. Pomůže, když oděv vložíte na čtvrt hodiny do sušičky nebo rovnou vyperete v pračce.

Dopřejte si nový outfit do přírody. Outdooroví nadšenci, zamiřte na 4camping.cz, vrátí se vám až 4 % z ceny nákupu zpět.

  • Použijte repelent

Pořiďte si kvalitní repelent proti klíšťatům – na výběr jsou repelenty s obsahem vysoce účinné látky DEET vhodné pro dlouhodobý pobyt v přírodě, ale také repelenty bez obsahu DEET pro citlivou nebo dětskou pokožku. Repelenty proti klíšťatům pořiďte také svým domácím mazlíčkům.

  • Jezte dostatek vitaminu B

Podle babských rad pomáhá v sezoně konzumovat zvýšenou dávku vitaminů skupiny B (B-komplex), riboflavinu nebo thiaminu a pravidelně jíst česnek. Žádné odborné studie sice vliv konzumace těchto látek na odpuzování klíšťat nepotvrdily, ale za zkoušku to určitě stojí.

Repelenty a doplňky stravy seženete na Pilulka.cz nebo DrMax.cz. Díky cashbackovému portálu VratnéPeníze.cz až o 5 % levněji.

  • Prohlížejte se

Při pobytu v přírodě čas od času zkontrolujte hlavně spodní část nohou, jestli se po nich klíště náhodou neprochází. Snadno ho setřesete, než se stihne přisát. Po příchodu domů se pak nezapomeňte důkladně prohlédnout po celém těle.

Ochrana proti klíšťatům u psů a koček

Pro vaše čtyřnohé mazlíčky je prevence a ochrana proti klíšťatům stejně důležitá jako u vás. Poraďte se s veterinářem a nechte si od něj doporučit vhodné antiparazitní přípravky. Které jsou nejčastější?

  • Spreje proti klíšťatům

Spreje proti klíšťatům fungují úplně stejně jako „lidské“ repelenty. Jednoduše zvíře před procházkou nastříkáte a je hotovo. Výhodou je snadné použití, nevýhodou krátká výdrž. Sprejem můžete nastříkat také pelíšek, koberec a další plochy, se kterými zvíře přichází do kontaktu.

  • Obojek proti klíšťatům a blechám

Antiparazitní obojky pro zvířata jsou napuštěné účinnou látkou, která odpuzuje klíšťata a další nepříjemné parazity (např. blechy). Jejich hlavní výhodou je dlouhodobá účinnost – při správném používání a pravidelném očišťování vydrží fungovat celou sezonu. Některá zvířata na ně však mohou mít alergickou reakci.

  • Pipety proti klíšťatům

Majitelé čtyřnohých mazlíčků často používají také kapátka s roztokem proti klíšťatům. Jednoduše se nakape na kůži za krkem anebo mezi lopatkami zvířete, kde působí také až několik měsíců.

Volně prodejné antiparazitní přípravky pro psy a kočky kupujte pohodlně online. Vyberte si ze široké nabídky na Zoohit.cz, Superzoo.cz . Jedním kliknutím ušetříte až 2.5 % z ceny nákupu.

Svého pejska nebo kočku po pobytu venku důkladně zkontrolujte a pročešte mu srst. Často tak odstraníte klíště ještě před tím, než se stihne zakousnout.

Klíšťata u psů a koček

Jak odstranit klíště

Přisálo se? Nepropadejte panice, ale snažte se klíště vyndat. Čím dříve, tím lépe. Jak na to? V žádném případě klíště nepomazávejte tukem a nepolévejte lihem, mohlo by do ranky vypustit infikované sliny. Vezměte k ruce pinzetu, klíště pevně uchopte a snažte se ho vytočit nebo vykývat ven. Pokud je nasáklé krví, dejte pozor, abyste ho nezmáčkli a nevtlačili do kůže infikované sliny. Povedlo se? Výborně. Okamžitě zkontrolujte, zda jste ho vyndali doopravdy celé. Někdy se může stát, že hlavička s kusadly zůstane zachycená v kůži. V tom případě se je snažte vyndat menší pinzetou nebo jehlou či špendlíkem. Nedaří se? Nestyďte se zajet k lékaři (nebo veterináři). Na závěr postižené místo důkladně vydezinfikujte. Klíště spalte, spláchněte do záchodu nebo jiným způsobem nadobro zničte. Místo, kde se přisálo, ještě několik dní kontrolujte. Pokud se kolem něj začne tvořit červený flíček nebo otok, vyhledejte lékaře.

Šikovní pomocníci

Na výlety s sebou noste sadu pro odstranění klíštěte. Obsahuje pinzetu speciálně navrženou pro odstranění klíštěte v kombinaci s gelovou emulzí či sprejem, které bezpečně odstraní přisáté klíště.

Z hygienických důvodů nepoužívejte stejné nástroje pro sebe a pro zvířata. Pro ně mějte při ruce pinzetu z plastu, kterou klíště odstraníte rychle ­a efektivně – delší „trápení“ totiž málokterý pes nebo kočka vydrží.

Jaké přípravky pro ochranu proti klíšťatům se osvědčily vám? Napište nám své tipy do komentářů.

Nakupte repelenty proti klíšťatům a pomůcky pro ostranění klíštěte s VratnéPeníze.cz a vrátí se vám až 15 % z ceny zpátky.