Dalších 5 tipů pro útulný domov

Říká se, že cestování je krásná věc, jestliže máte domov, kam se můžete vždy s radostí vrátit. Nejde ale jenom o to mít ledajaký dům či byt. Musí to být přece tak útulný domov, aby se vám z něj vlastně ani nechtělo odjíždět.

Dalších 5 tipů pro útulný domov

Říká se, že cestování je krásná věc, jestliže máte domov, kam se můžete vždy s radostí vrátit. Nejde ale jenom o to mít ledajaký dům či byt. Musí to být přece tak útulný domov, aby se vám z něj vlastně ani nechtělo odjíždět.
20. 4. 2018
Inspirace Tipy

Říká se, že cestování je krásná věc, jestliže máte domov, kam se můžete vždy s radostí vrátit. Nejde ale jenom o to mít ledajaký dům či byt. Musí to být přece tak útulný domov, aby se vám z něj vlastně ani nechtělo odjíždět.

Kámen v interiéru

Nejenom dřevo v bytě působí uklidňujícím dojmem. Velmi efektivní a zároveň designově příjemné je i využití dalšího přírodního materiálu - kamene. A hodí se do různých místností. Mrkněte na tipy!

Kamenné obložení

Kamenné obložení interiéru

Nejčastěji najdete kámen ve formě obložení zdí. Hodí se nejenom do obývacího pokoje, ale často je využíván i v kuchyni nebo koupelně. Volit také můžete mezi přírodní a umělou variantou. Pokud zvolíte na stěnu kámen, je důležité přemýšlet i nad náročností údržby . Jestliže není povrch zcela rovný, tak tyto vystouplé hrany a plochy budou místy, kam bude sedat prach. Počítejte tedy s náročnějším úklidem, než který vyžadují klasické omítnuté zdi. Kamenné pracovní desky v kuchyni dominují především pracovní desky. Umělý kámen se vyznačuje snadnou údržbou a také často dlouhou zárukou výrobců. Vybírat můžete z širokého sortimentů vzorů a barev. U přírodního kamene se dá říct, že co kus, to originál. Tvořila ho příroda a těžko najdete dvě stejné desky.

Kamenná kuchyňská deska

Umyvadla

I v koupelně oceníte odolný materiál, který se může lišit v různých parametrech:

  • tvarem,

  • barvou,

  • strukturou horniny,

  • kresbou.

Výhoda je, že z kamene můžete mít klasické hladké umyvadlo, ale také kousek “nahrubo opracovaného balvanu”. V kombinaci se dřevem se velmi pěkně rozumí.

Kamenná rohožka

Pokud fandíte spíše ručně vyrobeným doplňkům do bytu, pak zkuste vyrobit vlastní kamennou rohožku. Jako podklad poslouží buďto klasická gumová rohožka nebo pevnější kobereček. Na ten za pomocí lepidla přilnavého jak na kámen, tak tkaninu, přilepíte drobné kamínky podobné výšky a velikosti. Ve výsledku tak dostanete originální kousek, který ozdobí vstup do vašeho obydlí a jistě vzbudí zájem každé návštěvy.

Kamenná rohožka pro váš domov

Hravé nálepky pro útulný domov

Do dětského pokoje, nudné chodby nebo nad sedačku v obýváku, tedy míst pro vhodné umístění nálepky na zeď je nepočítaně. Záleží na typu interiéru a vašem vkusu, jestli vyberete nálepky barevné či jednobarevné. Parádu nadělají i čistě černé ornamenty.

Nálepky na zeď

Existují i služby, které vám samolepku vytvoří na míru dle vašeho návrhu. Dítěti tak můžete na zeď nalepit vždy postavičku, kterou má aktuálně nejradši. Až vyjde z obliby, snadno ji vyměníte za jiného hrdinu.

Nálepka v dětském pokoji

Zrcadla

Praktickým doplňkem pro útulný domov jsou i zrcadla. Jejich chytré využití dokáže opticky zvětšit prostor. To nastane především, pokud zrcadlo zavěsíte proti oknu. Stejně tak pomohou i těsným předsíním nebo dlouhým chodbám.

Umístění zrcadla v interiéru

U zrcadel je zásadní výběr rámu, ten může interiér doplňovat nebo naopak může být výrazným prvkem, který rozbijí jednotnost stylu.

Květiny a rostliny

Rostliny v bytě také dotváří útulnou atmosféru, zároveň však spotřebovávají oxid uhličitý a produkují kyslík. Některé druhy dokonce zbavují prostředí toxinů a tím čistí vzduch.

U výběru rostlin zvažujte i místo, kam je plánujete umístit. Některý druhy jsou náchylné na množství světla.

Květiny v interiéru

Květiny v interiéru

Důraz klaďte i na výběr správného květináče. Klasickým plastovým už odzvonilo, teď jsou v módě například pletené koše, atypické tvary nebo kamenina.

Bylinky

V kuchyni jistě oceníte i čerstvou dávku bylinek. Dají se pěstovat v květináčích na okně a jsou tak vždy při ruce v době vaření. Semínka bylinek by měla být vždy čerstvá, aby správně naklíčila. Bylinkám připravte i správný substrát, který bude mít dostatek živin pro správný růst.

Nejčastěji pěstované bylinky jsou:

  • Bazalka pravá,

  • Majoránka zahradní,

  • Meduňka lékařská,

  • Pažitka pobřežní,

  • Petržel listová,

  • Tymián obecný.

Bylinky v kuchyni pro útulný domov

Fotky a vzpomínky, skvělá volba pro útulný domov

Posledním dnešním tipem je vyzdobení interiér předměty, které jsou srdci blízké. Každý z nás rád zavzpomíná na dovolenou u Balatonu, na první kroky dítěte nebo na oblíbeného mazlíčka. Fotky z těchto událostí lze naaranžovat do interiéru množstvím rozličných způsobů, které oživí váš domov.

Rámečky

Pokud se nebojíte experimentovat, tak můžete navybírat rámečky různých barev, tvarů, velikostí i použitých materiálů a vytvořit z nich tak různorodou směsici. Můžete využít prázdné místo na stěně nebo fotky klasicky postavit na poličku či skříň.Rámečky s fotkami

Kolíčky

Netradičnější metodou je zavěšení fotografií na šňůry za pomocí kolíčků. Natáhnout můžete konopný provázek nebo prádelní šňůru.

 

Zavěšené fotky na šňůře

K upevnění lze volit jak klasické prádelní kolíčky, tak i ty dekorační. Často mají menší velikost a mohou být i ozdobeny barevnými zvířátky či jinými dekoracemi.

Máte-li doma pouze obyčejné kolíčky a nechce se vám shánět nic jiného, je možné je alespoň trochu vylepšit. Stačí obyčejná barva na dřevo nebo dokonce tempery, kterými je nabarvíte.