Vánoční úklid zvládnete levou zadní. Stačí si určit priority

Předvánoční úklid je postrachem mnoha hospodyněk. Co takhle se kvůli němu letos vůbec nestresovat? Přinášíme užitečné tipy, jak si uklízení před Vánoci zorganizovat co nejefektivněji.

27. 11. 2019

Vánoční úklid zvládnete levou zadní. Stačí si určit priority

Předvánoční úklid je postrachem mnoha hospodyněk. Co takhle se kvůli němu letos vůbec nestresovat? Přinášíme užitečné tipy, jak si uklízení před Vánoci zorganizovat co nejefektivněji.
27. 11. 2019
Inspirace Tipy

Předvánoční úklid je postrachem mnoha hospodyněk. Co takhle se kvůli němu letos vůbec nestresovat? Přinášíme užitečné tipy, jak si uklízení před Vánoci zorganizovat co nejefektivněji.

Předvánoční úklid

Kdy je ten správný čas na vánoční úklid?

S gruntováním většina z nás začíná na začátku prosince, nebo dokonce už v listopadu. Dává to smysl, adventní čas si zkrátka chceme (v ideálním případě) užít v co největším klidu a trochu jinými činnostmi, než je drhnutí zapomenutých koutů naší domácnosti.

Více než datum v kalendáři ale berte v potaz trochu praktičtější věc: uklízejte až tehdy, kdy máte napečeno vánoční cukroví. Hladká mouka má totiž schopnost dostat se tam, kde byste ji v životě nečekali. A rozšlapanou marmeládu z lineckého taky nechcete pracně dostávat z nedávno vyleštěných parket.

 

 Tip: Parní mop, tyčový vysavač, nová sada hadříků a utěrky z mikrovlákna – nejen tito pomocníci vám úklid před Vánoci znatelně usnadní. Koupíte je výhodně na 4home.cz!

Plán na úklid ušetří spoustu času

Před samotným smýčením si rozvrhněte, jak budete postupovat. Obecně doporučujeme postupovat „odshora dolů“, „zevnitř ven“ a „od velkého k detailům“. Co to znamená? Každý generální úklid by mělo zahájit mytí oken, které nedílně doprovází dílčí činnosti jako otírání parapetů, sprchování pokojových rostlin a vysávání radiátorů, které se zpravidla nacházejí právě v okolí oken.

Poté se věnujte vnitřkům skříní – srovnejte oblečení, otřete poličky a šuplíky, vyleštěte zrcadla. Nakonec se zaměřte na jednotlivé části vybavení pokoje. Utřete prach z lustru, lamp a vršků skříní, a až poté se přes jednotlivé poličky a stoly dostávejte k menším plochám a na závěr k podlaze. Pozornost si zaslouží i vyčištění čalounění křesel a gauče a čištění koberců, které přes rok určitě odkládáte.

Čisticí prostředky za pár korun

Při návštěvě drogérie se možná nestačíte divit, kolik různých druhů čisticích prostředků existuje. Nenechte se zmást reklamou a pro každou místnost kupovat jiný saponát. V podstatě vám stačí jen tři druhy čistidel: leštidlo na sklo, zrcadla a chromové baterie v koupelně, rozpouštědlo mastnoty pro důkladné čištění trouby a sporáku a univerzální čisticí prostředek pro různé druhy povrchů. Pokud máte doma nábytek ze dřeva nebo dřevěné parkety či plovoucí podlahu, přiberte ještě leštidlo dřeva, které na povrchu vytvoří ochranný film.

Zodpovědné hospodyňky se stále častěji snaží vést domácnost bez chemie a používají ekologické čisticí prostředky. Eko drogerie není testovaná na zvířatech, a je proto vhodná i pro vegany. Díky absenci dráždivých chemických složek ji snese i citlivá pokožka, a především je šetrná vůči přírodě.

Pokud chcete být nejen ekologičtí, ale taky neplánujete utratit za nákup drogerie víc než pár korun, vyrobte si čisticí prostředky sami. Skleněné plochy účinně naleští obyčejná voda s citronem, s usazenou špínou si poradí jedlá soda. Při vytírání podlah stačí do kýble s teplou vodou přidat klasické mýdlo nebo jen kápnout esenciální olej – třeba s vůní citrusů či levandule.

 Tip: Univerzální čističe, odstraňovače skvrn a další prostředky na úklid bez chemie nabízí e-shop Prozdraví.cz. Za každý nákup se vám navíc vrátí až 5 % z ceny zpátky.

Zbavte se nepotřebných věcí

Předvánoční úklid často doprovází také „záchvat minimalismu“. Kdy jindy než při gruntování skříní, spíše, sklepa a komory narazíte na takové poklady, se kterými po zbytek roku stejně vůbec nepřijdete do kontaktu. A právě to je signál, že je vůbec nepotřebujete!

Dlouho nenošené oblečení, nepoužívané kuchyňské vybavení a potřeby do domácnosti, které smutně stojí v koutě, raději odneste tam, kde ještě najde své využití. Dětské domovy, přístřešky pro lidi bez domova a různá dobročinná občanská sdružení budou za váš dar velmi vděčné.

Uklízí celá rodina

Uklízet kompletně celý byt nebo dům v jednom člověku je záležitost na dlouhé hodiny. Nepouštějte se do něj sami a raději více či méně nápadně zaúkolujte i ostatní obyvatele domácnosti. Jednotlivcům svěřte buď určitou místnost (např. úklid pouze koupelen) nebo určitou činnost (např. vytírání všech podlah).

Snažte se na předvánoční úklid nahlížet nikoliv jako na „nutné zlo“, ale na činnost, která se dá různými způsoby zpříjemnit. Pusťte si k ní oblíbenou hudbu, dlouho odkládaný naučný podcast, odpočinkový televizní seriál. Soutěžte, kdo z rodiny zvládne „přidělený rajon“ vypulírovat nejpečlivěji. A nakonec se nezapomeňte odměnit – zajděte si společně do kina, na procházku, nebo se jen v klidu rozvalte na gauči se zaslouženou tabulkou čokolády… nebo půllitrem vychlazeného piva.

Nestíháte? Zavolejte „paní na úklid“

Tlačí vás čas, nebo jednoduše chcete volný víkend strávit raději na horách, než nenáviděným vysáváním? Pomůže vám úklidová agentura, která komplexní úklid před Vánoci zařídí za vás. Profesionální úklid domácnosti vás vyjde řádově jen na pár stovek korun, a tak překvapivě neudělá velký zásah v rodinném rozpočtu. Zkušená paní na úklid zvládne i obtížné činnosti rychleji než vy, a navíc ušetříte i za nákup čisticích prostředků.

Vánoční dekorace za odměnu

Okna se lesknou, na podlaze ani smítko a koberce vypadají hned o odstín světlejší? Výborně, to nejtěžší máte za sebou! Nastává čas na zdobení domácnosti. Vánoční dekorace samozřejmě existují v mnoha provedeních, ty základní by však nikdy neměly chybět: na dveře zavěste adventní věnec a do vázy dejte pár větviček chvojí. Vzrostlé pokojové rostliny rozveselí slaměné vánoční ozdoby, okenní tabule zase zavěšená vánoční světýlka.

Provoněná domácnost

Vůně Vánoc, právě ta je třešničkou na dortu nablýskané domácnosti. Čerstvé jehličí, purpura, skořice a citrusy – voňavou směs si snadno vytvoříte sami, nebo koupíte hotovou v obchodech či na vánočních trzích. Zapalte „františky“ nebo vonné tyčinky a svíčky. Nebo si dopřejte elektrický vonný difuzér, který bude příjemné aroma uvolňovat postupně a třeba k němu přidá i pár efektů navíc.

Jak probíhá předvánoční úklid ve vaší domácnosti? Těšíme se na vaše osvědčené tipy v komentářích!