Posledních 5 tipů pro útulnější domov

I když tipů na krásnější a útulnější domov je snad nekonečně, pro nejbližší dobu přinášíme poslední várku. A bude to třešnička na dortu!

Posledních 5 tipů pro útulnější domov

I když tipů na krásnější a útulnější domov je snad nekonečně, pro nejbližší dobu přinášíme poslední várku. A bude to třešnička na dortu!
8. 5. 2018
Inspirace Tipy

I když tipů na krásnější a útulnější domov je snad nekonečně, pro nejbližší dobu přinášíme poslední várku. A bude to třešnička na dortu!

Umístění květin a rostlin

Květiny už dávno nepatří jenom na parapet. Jejich správným umístěním dodáte pokoji moderní nádech i trochu přírodní atmosféry.

Žebřík

Trend žebříků v interiéru už tu je nějaký ten pátek. Pro květiny je ale ideální. Umožňuje kaskádovité seřazení, které vypadá velmi efektivně a zároveň dopřává rostlinám dostatek místa na relativně malém prostoru.

Žebřík jako polička na květiny

Květinový závěs

Díky popínavým rostlinám vám byt může rozdělit třeba přírodní stěna. Pokud nechcete plýtvat prostorem, květiny můžete vést podél zdi na konstrukci ze dřeva a provazů. Bude to trochu náročnější na údržbu, ale za tu parádu to jistě stojí.

Závěs na popínavé květiny

Skleněné nádoby

Trošku nudnější, ale pořád velmi atraktivní je aranžmá rostlin v průhledných skleněných nádobách. Viditelná je tak i hlína, ve které jsou rostliny zakořeněné. Skvěle zde funguje kombinování různých druhů květin, kaktusů a také dosypání kamínky či barevným pískem.

Rostliny v průhledné nádobě

Závěsné žárovky

Asi nejvíc nekonvenčním a náročným umístěním, které vám dneska představíme, je zavěšení rostlin do nádob k visacím světlům. Zde je potřeba chytře vyřešit připevnění a také mechaniku zalévání. Kořeny se v tomto případě nenachází v hlíně, ale přímo ve vodě. Důležité je volit i správnou žárovku, aby nevydávala moc tepla, které rostlinu zničí.

Ať už vám padne do oka kterákoliv varianta, nezapomeňte o rostliny dobře pečovat a dopřát jim všechny potřebné živiny.

Koberce a látky

Říká se, že účel světí prostředky. Mohlo by se říkat, že koberec světí prostory. Částečně to tiždodává pokojům hřejivé teplo domova . Když vás nestudí od noh, tak se vám hned lépe žije. Aby ale koberec neplnil jen praktickou funkci, je tu ještě estetická stránka věci. Musí ladit!

Geometrické koberce

Pokud máte v interiéru zabudované geometrické obrazce, například pruhy na zdi, obdélníkové rámečky na fotky nebo puntíkované polštáře, skoro vždycky to jde spojit i se vzhledem koberce

Geometrické obrazce na koberci

Chlupaté koberce

Někdy je nám vzor “šumafuk”, občas prostě chceme cítit na nohách hebké chlupy koberce, do kterých nebudeme váhat zabořit se při práci nebo odpočinku.

Koberec s vysokým chlupem

Motivační nápisy

Ne všechno se dá koupit, ne všechno chceme koupit. Pro lidi se šikovnýma rukama, ale i pro ty, kteří si tolik nevěří, je možnost vyzdobit si dům vlastnoručně vyrobeným doplňkem, který bude na míru sedět vaší rodině. Velkým hitem a zároveň srdcovkou jsou v poslední době motivační obrazy, tabule a desky. Bývají originální nejenom zpracováním, ale i zprávou, kterou mají členům domácnosti i návštěvám předat. Rámečky

Vcelku jednoduchou variantou je pořízení rámečku , do kterého si vytisknete nebo napíšete vlastní citát, motto nebo filozofii života. Ve více rámečcích za sebou pak můžete vyprávět i příběh.

Dají se pověsit na zeď, opřít nebo postavit na noční stolek. Poselství tak máte pořád na očích a to s minimem úsilí při jeho výrobě.

 

Rámečky s citáty

Desky

Pokud se nedojít brusné houbičky, dřeva a kladívka či vrtačky. Může se vám pod rukama zrodit deska vhodná pro vlastnoruční nápis. Stačí zvolit správné dřevo, dobře ho obrousit, natřít vhodnou lazurou či barvou na dřevo a potom za pomoci šablony a štětce nebo spreje nakreslit písmena.

Deska na zdi s nápisem

Tabulová barva

Třetí možností, jak dostat nápis na zeď, je tabulová barva. Ta zároveň umožní mazání a výměnu sdělení. Samozřejmě může sloužit pro motivační citát, ale i jako místo pro zapsání, jestli v ledničce chybí mléko nebo jogurty. U aplikace tabulové barvy je opravdu nutnédodržet správný postup , který uvádí výrobce. Některé druhy je možné natírat nejenom na zeď, ale třeba i na dřevo či kov.

Tabulová barva na zdi

Věšáky

Často prvním, co uvidíte při příchodu domů, je věšák na zdi, který statečně nese bundy, ale i třeba deštníky, klíče, tašky a další spousty věcí. Věšák z větve Tak z tohoto budete jistojistě na větvi! Nebo minimálně vaše oblečení. Na větev totiž můžete pověsit svoje svršky a udělat z ní tak designový věšák. Ke stropu ho můžete připevnit například pomocí navrtaných háčků a pevného lanka.

Věšák z větve

Věšák nevěšák

Pokud už máte po krk kupování nových krámů, věšák se lehce vyrobíte z kusu látky a starých dřevěných ramínek . Nebude mít takovou nosnost jako klasický dřevěný výrobek, ale hodí se i do studentského pokoje nebo koupelny, kde je málo místa. Jednotlivá ramínka se dají barevně odlišit a tím i označit, komu patří. Bude vám stačit klasická barva na dřevo.

 

Věšák z látky a ramínek

Adeptů na závěrečný tip byly hromady. Rozhodli jsme se dát ale prostor vám. Dejte nám vědět do komentářů, co dělá útulnější domov u vás. Je to nábytek? Jsou to doplňky? Nebo jsou to lidé? Podělte se s námi o tajemství vašeho domova!