Oslava narozenin, na kterou nezapomenete vy ani hosté. Jak uspořádat dokonalou párty?

Léto se blíží a s ním i čas na oblíbené garden party, grilovačky, pikniky a taky všelijaké oslavy. Čeká vás role oslavence nebo hostitele? Oslava narozenin jednou za rok čeká každého z nás a proto jsme pro vás připravili speciální návod na to,  jak uspořádat dokonalou párty. Tak pojďme na to! 

30. 5. 2018

Oslava narozenin, na kterou nezapomenete vy ani hosté. Jak uspořádat dokonalou párty?

Léto se blíží a s ním i čas na oblíbené garden party, grilovačky, pikniky a taky všelijaké oslavy. Čeká vás role oslavence nebo hostitele? Oslava narozenin jednou za rok čeká každého z nás a proto jsme pro vás připravili speciální návod na to,  jak uspořádat dokonalou párty. Tak pojďme na to! 
30. 5. 2018
Inspirace

Léto se blíží a s ním i čas na oblíbené garden party, grilovačky, pikniky a taky všelijaké oslavy. Čeká vás role oslavence nebo hostitele? Oslava narozenin jednou za rok čeká každého z nás a proto jsme pro vás připravili speciální návod na to,  jak uspořádat dokonalou párty. Tak pojďme na to! 

Velkolepá oslava narozenin

Čas a místo – první krok k úspěchu

Oslava narozenin a jak na ni? Možná se to zdá banální, ale právě správně zvolený čas a vhodně vybrané místo tvoří základ povedené akce. Rozmyslete si je proto ještě před tím, než se začnete zaměřovat na detaily párty (jaké pohoštění pro hosty připravit nebo do které barvy ladit doplňky).

Tradičním dnem pro oslavy bývá v Česku páteční večer. Řada lidí však v pátek bývá unavená po celém pracovním týdnu. Nezřídka se proto stává, že na místo bouřlivého slavení odpadnou ještě před půlnocí. Zvažte proto, zda oslavu neuspořádat až v sobotu, kdy už hosté budou svěží a odpočatí.

Jak vybrat místo pro oslavu? V létě a při pěkném počasí máte o starost méně. Teplé letní večery totiž přímo vybízejí ke strávení společného času s přáteli pod širým nebem. Máte k dispozici chatu nebo chalupu? Ideální! Zahrádka, kde se dá grilovat, opékat špekáčky u ohně s kytarou, nebo jen povídat dlouho do noci je zárukou skvělého večera.Zároveň pak máte jistotu v podobě střechy nad hlavou pro přespání nebo přesun osazenstva v případě nenadálého deště. Podobnou službu vám udělají také venkovní posezení na zahrádkách restaurací. Nebo můžete zvolitkombinaci obojího – nejprve strávit čas venku, třeba uspořádat piknik v parku, a poté se přesunout do vaší oblíbené hospůdky nebo klubu.

Garden party

Volba lokace závisí také na tom, jak velký máte pro oslavu rozpočet.

Rezervace salonku v restauraci nebo celého klubu vás může přijít pěkně draho. Na druhou stranu oslava narozenin doma či na chalupě vám moc hlubokou díru do kapsy neudělá. O to více, když navíc své přátele poprosíte, aby přinesli něco malého k snědku nebo k pití.

Pozvěte ty, které máte rádi

Co by to bylo za oslavu bez lidí, na kterých vám záleží? Když tedy vyberete vhodnou lokalitu pro párty a vymyslíte její datum, nastává čas na zvaní hostů. V dnešní době se nejčastěji používá nástroj Události na Facebooku – a proč ne, je velmi rychlý, přehledný a praktický na organizaci.

Ale co být letos o něco originálnější?

Tištěná nebo alespoň elektronická pozvánka na narozeniny vaše hosty naladí na den D ještě o něco více. Vyhrajte si s ní. Zvolte vhodnou textaci pozvánky a připojte k ní třeba soukromý vtípek, vzpomínku na loňskou oslavu nebo pár tematických fotografií. Nezapomeňte samozřejmě doplnit organizační detaily – popis cesty na místo oslavy a případné pokyny či doporučený seznam věcí s sebou. Hodí se také doplnit informaci o tom, zda od hostů očekáváte dárky nebo „příspěvek“ ve formě napečených dobrot či lahvinky oblíbeného pití.

Program oslavy volte podle hostů

Slavíte svoje kulatiny? Nebo narozeniny rodičů? Či snad svých dětí? Program párty zkrátka přizpůsobte hostům, které jste na oslavu pozvali. Samozřejmě nemusíte vymýšlet vůbec žádné aktivity a večer nechat jen tak volně plynout. Ale věřte, že na netradiční zábavný program pak budete s přáteli a rodinou vzpomínat ještě hodně dlouho.

Nezapomeňte na zábavný program

Mezi osvědčené tipy na oslavu narozenin patří různé tematické párty . Proč si ze sebe jednou za čas neudělat legraci? Jako oslavenec si navíc můžete vymyslet opravdu cokoliv. Třeba nařídit povinný dresscode. Už při vymýšlení kostýmů na párty si užijete spoustu legrace. A až uvidíte všechny své přátele a příbuzné v oblečcích zvířat, filmových hrdinů nebo elegánů ze 30. let, okamžitě začnou tát ledy.

Dětská oslava se neobejde bez různých her, soutěží a aktivit. Nezavrhujte ale ani hry na oslavu narozenin dospělých. Třeba u pantomimy nebo plnění „zapeklitých“ úkolů nebudete moct přestat se smíchem. Nebo se podívejte po různých deskových či karetních hrách, které vás i hosty zabaví na dlouhé hodiny.

Dětská oslava narozenin

K podařené oslava patří také dobře zvolená hudba. Předem si proto nachystejte playlist vašich oblíbených písniček nebo poproste někoho z kamarádu, zda by vám na párty neudělal „DJ“ a po celou dobu se staral, aby nenastalo nenadálé ticho. Pokud slavíte kulatiny nebo jiné významné životní jubileum, zkuste sestříhat vtipné video z minulosti nebo vyberte fotky památných okamžiků, které můžete promítat na plátně.

Oslava narozenin a vhodné pohoštění

Pořádáte oslavu v restauraci? Pak vám starost s občerstvením odpadá. Pokud ale organizujete párty u sebe doma nebo na chalupě, pořádně si posviťte na jídlo a pití. Bez nich to totiž opravdu nejde. Množství jídla volte podle počtu hostů a vždy radši počítejte s dostatečnou rezervou.

Organizujete grilovačku?

Maso si naložte už den předem, aby bylo krásně vláčné a dobře ochucené. Nezapomínejte ani na vegetariánskou verzi pohoštění (třeba kukuřice, cuketa a lilek či plněné papriky a houby na grilu chutnají přímo skvěle) a dostatek příloh a zeleniny. Zejména u dámské části osazenstva zabodujete s velikou mísou zeleninového salátu nebo různě nakrájené zeleniny a ovoce. Předem nakrájejte chleba či veku na menší kousky, nebo připravte pečené brambory, které jsou dobré i za studena. Myslete také na omáčky a zálivky.

Neutrácejte za pohoštění zbytečně moc peněz. Na stránce AkčníCeny.cz zjistíte, v jakých obchodech nakoupíte se slevou. Hlad vaše hosty přepadne i pozdě v noci, a tak mějte v zásobě i dostatek pochutin ve formě jednohubek nebo obložených chlebíčků, brambůrek, oříšků a slaných tyčinek. Skvěle poslouží také domácí pomazánky a dipy , do kterých se namáčí hranolky z čerstvé či pečené zeleniny nebo upečené chlebové tyčinky. A že máte rádi sladké? Napečte (nebo poproste některé hosty, aby napekli za vás) perník, koláč a samozřejmě dort se svíčkami, bez kterého by oslava narozenin byla jen poloviční. Ráno pak všem přijdou k chuti nejen zbytky chlebíčků a koláčků, ale také poctivá „vyprošťovací“ polévka.

A pití? Zásobte sedostatkem alkoholických i nealkoholických nápojů. Zvolte je podle toho, co máte vy i vaši blízcí nejraději. Rozhodně ale neuděláte chybu s basou světlého piva, červeným a bílým vínem, sektem pro přípitek a samozřejmě i něčím ostřejším. Nezapomeňte ale ani na různé džusy a limonády a pitnou vodu či minerálky.

Nepodceňte dekoraceStejně jako přemýšlíte, jaký outfit na párty zvolíte, myslete i na celkovoudekoraci prostor. Konfety, barevné stužky, prostírání na stůl, květiny a další ozdůbky zkuste sladit do navzájem korespondujících barev. Do prostoru pověste balonky, vlaječky nebo barevná světýlka. A proč tentokrát nekoupit i různé papírové čepičky nebo píšťalky? Užijete si s nimi spoustu legrace. Hezky vypadají i čerstvé květiny, které navíc celý prostor velmi příjemně provoní.

Dekorace

A co patří mezi vaše osvědčené tipy, jak uspořádat oslavu narozenin? Inspirujte ostatní organizátory v komentářích!