Kolik stojí chlupaté štěstí? Aneb pořízení domácího mazlíčka...

Kdo by je neměl rád? Chlupaté (a někdy taky opeřené nebo šupinaté) přátele, kteří na nás doma věrně čekají. Na kolik vás ale vyjde pořízení domácího mazlíčka s kompletní výbavou? Tentokrát se zaměříme na ty čtyřnohé, s ocasem a vyplazeným jazykem, s chytrýma očima a neustálou chutí na něco dobrého.

6. 4. 2018

Kolik stojí chlupaté štěstí? Aneb pořízení domácího mazlíčka...

Kdo by je neměl rád? Chlupaté (a někdy taky opeřené nebo šupinaté) přátele, kteří na nás doma věrně čekají. Na kolik vás ale vyjde pořízení domácího mazlíčka s kompletní výbavou? Tentokrát se zaměříme na ty čtyřnohé, s ocasem a vyplazeným jazykem, s chytrýma očima a neustálou chutí na něco dobrého.
6. 4. 2018
Inspirace

Kdo by je neměl rád? Chlupaté (a někdy taky opeřené nebo šupinaté) přátele, kteří na nás doma věrně čekají. Na kolik vás ale vyjde pořízení domácího mazlíčka s kompletní výbavou? Tentokrát se zaměříme na ty čtyřnohé, s ocasem a vyplazeným jazykem, s chytrýma očima a neustálou chutí na něco dobrého.

Výběr štěněte

Chci štěně

Malého pejska si přeje skoro každé dítě a těžko mu odolá i dospělý. Nejprve je tu ale otázka, jestli mu dokážete věnovat tolik času a lásky, kolik bude vyžadovat. Promysleli jste to?

  • Jaké jsou nároky vybrané rasy?

  • Budu mít čas na každodenní procházky?

  • Jak pes ovlivní moje zdraví?

  • Kdo mi vypomůže, když budu cestovat nebo ležet nemocný?

  • Nebude chlupáč doma sám celý den?

  • Dokážu obětovat poničené vybavení bytu?

  • Zvládnu důslednou výchovu?

  • Kolik mě to bude stát?

Na poslední otázku se pokusíme odpovědět v dalších řádcích.

Pořízení domácího mazlíčka

Tady se náklady budou lišit asi nejvíce. Touží vaše srdce po mazlíčkovi a je vám jedno, že nemá rodokmen nebo jste se zamilovali do konkrétní rasy?

Čistokrevný pejsek

Šlechtěné plemeno “s papíry” vás vyjde na tisíce až desetitisíce. Jejich výhodou je možnost chodit na výstavy a sbírat ocenění, samozřejmě v případě, že splňují určité parametry. I když nemáte ambice na soutěže, rodokmen také pomůže budoucí potomky vašeho pejska lépe (a za vyšší cenu) udat.

Čistokrevného pejska seženete i bez PP, cena bude nižší. Dejte ale pozor, abyste nepodporovali nelegální “množírny”, kde zvířata žijí v otřesných podmínkách a slouží jenom jako prostředek k zisku financí. Nejprve se jeďte na mazlíčka podívat, v jakých podmínkách se narodil a vyrůstá.

Cena jednorázová: 1 000 - 30 000 Kč

Pořízení čistokrevného mazlíčka

Útuláček

Nejde jenom o opuštěné pejsky z útulku, ale i o křížence různých druhů, kteří často přišli na svět z čisté lásky :-). Ty zpravidla dostanete od jejich původních majitelů za cenu očkování a pytel granulí. Tím, že využijete možnost pořízení domácího mazlíčka z útulku, ještě uděláte uděláte dobrý skutek a vytvoříte domov pro zvíře, které by jinak mohlo skončit mnohem hůř.

Cena jednorázová: 0 - 1 000 Kč

Pořízení psa z útulku

Krmivo

Pro kvalitní vývoj štěňátka volte štěněcí granule, které by měly obsahovat vyváženou porci proteinů, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. Z počátku je důležité krmit častěji a v menších dávkách.

Je jasné, že čivava vám neprožere peněženku tolik jako německá doga, a obyčejné granule nedosáhnou ceny prémiových značek, i proto zde uvádíme orientační náklady. Při výběru typu granulí však dbejte na poměr zvýšených látek v krmivu. Cílem každého majitele by mělo být, aby pejsek co nejlépe prospíval.

Sušené psí krmivo - granule

Sušené psí krmivo - granule

Někteří chovatelé se také vydávají cestou krmení pouze čistým masem. I to je alternativa, ovšem zde doporučujeme se poradit s veterinářem, zda není třeba dodat nějaké speciální vitamíny či doplňky. Maso se dá nakoupit dopředu a “nabalíčkovat” do mrazáku po odvážených porcích.

Do cenového odhadu nezapočítáváme různé pamlsky, chuťovky a pochoutky za odměnu. Pokud psím očím nedokážete odolat a vyloudí z vás nějakou tu dobrůtku každý den, může vás to stát pěkný balík navíc. Ale kdo by odolal, že?

Cena krmiva za rok malé plemeno: 1 000 -  5 000 Kč

Cena krmiva za rok velké plemeno: 5 000 -  30 000 Kč

Veterinární péče

Pořízení domácího mazlíčka je spojeno také s veterinární péčí. Štěně ve věku, kdy je odebíráno od matky, by už mělo mít za sebou první odčervení a očkování. To doloží chovatel očkovacím průkazem, který je psaný na jméno štěňátka. Pokud by si malý pejsek očkováním neprošel před pořízením, měli byste co nejdříve zaběhnout k veterináři a nedostatek dohnat.

Další očkování a pravidelné odčervování závisí na tom, jak často se váš mazlíček potkává s ostatními zvířaty.

Kastraci a další zákroky či léčiva pro tentokrát započítávat nebudeme. Pro venkovní psi nezapomeňte i na ochranu před klíšťaty.

Cena za rok: 500 - 2000 Kč

Veterinární péče je také součástí pořízení domácího mazlíčka

Výbava pro mazlíčka

Potřebné vybavení pro malého chlupáče se dozajista může velmi lišit. Záleží, zda jde o venkovního psa, jehož královstvím bude zahrada s kotcem, výběhem, či boudou, nebo budete pejska chovat v bytě.

Mimo spacího místa však budete chtít pořídit i potřebnou základní výbavu pro každého psa. Vše by mělo odpovídat velikosti hafana v dospělosti:

  • misky,

  • obojek,

  • vodítko,

  • deku,

  • košík,

  • hračky.

Cena základního vybavení: 500 - 5 000 Kč

Základní výbava pro štěně

Venkovní pes

Pokud se necítíte na vlastnoruční výrobu, je tu možnost pořídit boudu kompletní. Dobře však propočítejte, jaká bude velikost vzrostlého psa, aby se vám do “domku” v dospělosti vešel. Také myslete na venkovní počasí a dobré zateplení. V neposlední řadě si uvědomte, jak vypadá prostor, kam boudu umístíte, tedy například, na kterou stranu by měl být východ, zda chcete rovnou nebo zkosenou střechu, atd.

Na zahradu se také mohou hodit ohrádky či rampy pro snadnější vstup do budov.

Cena boudy 1 000 - 10 000 Kč

Psí bouda na zahradě

Pes domácí

Nemáte možnost nebo srdce hafana ubytovat venku? Bude se vám hodit pohodlný pelíšek nebo podložka či deka. Bohužel vám dopředu nikdo nezajistí, že si mazlíček vámi vybraný pelech oblíbí. Možná si zamiluje gauč a už ho z něj nikdy nevyženete.

Cena pelechu 200 - 5 000 Kč

Pořízení psího pelíšku

Doplňky

Samozřejmě jsou tu ještě další věci, které z lásky k tomu chlupatému stvoření budete chtít pořídit. Může se jednat třeba o prostředky psí hygieny, oblečky nebo postroje do auta.

Psí hygiena

Holt pes není kočka, aby strávil den olizováním a očistou. Proto občas musí nastoupit páníček, aby z kožichu tu špínu dostal. Co můžete čtyřnohému parťákovi pořídit?

  • Šampon a kondicionér

  • Přípravky péče o zuby

  • Plenky

  • Hřebeny a kartáče

  • Strojky

  • Parfém

  • Hygienické pomůcky pro čištění očí a uší.

Cena volitelná

Psí hygiena

Oblečky pro psy

Nejenom lidskou módou hýbou trendy. I psí štramáci můžou mít styl. Koupit se dají třeba bundy, vesty s kapucí, motýlci na obojek, pláštěnky, kabátky a spousta dalšího. Některá menší plemena se bez těchto funkčních oblečků v zimě venku vůbec neobejdou.

Cena volitelná

Psí obleček

Postroje pro psy

jsou alternativou k obojkům. Mohou sloužit ale i ke stabilizace pejska ve vozidle. Rozprostírají tlak na tělo do několika různých bodů a vyhnete se tak tahání za krk zvířete, jak je tomu u klasického obojku.

Cena volitelná

Psí postroj

Celkové náklady

Když to sečteme kolem a kolem, tak zjistíme, že se nedá říct “za první rok za psa utratíte 20 000 Kč”. Proměnných je tu opravdu hodně. Pojďme si alespoň shrnout rozmezí, ve kterém se můžete pohybovat při pořízení domácího mazlíčka.

Položka

Cena za rok

Koupě štěněte

0 - 30 000 Kč

Krmivo

1 000 - 30 000 Kč

Základní veterinární péče

500 - 2 000 Kč

Základní vybavení

500 - 5 000 Kč

Pelech nebo bouda

200 - 10 000 Kč

Náklady navíc

?

Celkem

2 200 - 77 000 Kč

Zdá se vám finální rozptyl moc široký? Ano, opravdu tomu tak je. Záleží totiž na velké míře faktorů. Třeba na velikosti psa, vaší ochotě investovat do mazlíčka, na šikovnosti, se kterou vyrobíte některé věci ručně, na rase, která vyžaduje specifické zacházení, atd.

Projdete-li si ale jednotlivé sekce článku, získáte alespoň základní představu, na kolik vás čtyřnohý přítel vyjde. Pokud o pořízení domácího mazlíčka opravdu stojíte a potřebujete poradit s tím, jak na něj každý měsíc aspoň trochu ušetřit, podívejte se na náš článek 

Nesmíme však zapomínat, že láska, kterou nám může na oplátku pes věnovat, je k nezaplacení :). Vašim mazlíčkům přejeme hodně zdraví, zážitků a hodného páníčka!

Pořídili jste si psa a máte už s rozpočtem na zvíře zkušenosti? Napište nám do komentářů! 

Výbava pro vašeho mazlíčka se 4% cashbackem. Nakupte vše potřebné pro své domácí miláčky a ještě u toho ušetřete! Vybírejte z širokého sortimentu a získejte ze svého nákupu 4 % zpět!