Zvládněte závěr zimy bez nachlazení. 5 tipů, jak účinně posilovat imunitu

Dny se pomalu začínají prodlužovat a vy už netrpělivě vyhlížíte jaro. Nenechte se ale zmást,

5. 3. 2019

Zvládněte závěr zimy bez nachlazení. 5 tipů, jak účinně posilovat imunitu

Dny se pomalu začínají prodlužovat a vy už netrpělivě vyhlížíte jaro. Nenechte se ale zmást,
5. 3. 2019
Inspirace

Dny se pomalu začínají prodlužovat a vy už netrpělivě vyhlížíte jaro. Nenechte se ale zmást,

chladné počasí ještě pár týdnů potrvá a s ním i zvýšený výskyt nepříjemných nachlazení. Vyhněte se jim! Posilujte svoji imunitu a užijte si konec zimy bez kýchání a kašle.

Imunita v zimě

1. Dopřávejte si zdravá jídla s vitamíny a minerály

Že máte v zimě chuť na gulášek se šesti a salát byste do sebe nenacpali ani násilím? Pozor na to. Vaše tělo sice potřebuje zahřát zevnitř, ale těžká a tučná jídla mu opravdu moc neprospějí. Místo těžko stravitelných omáček, prorostlého červeného masa nebo smažených pokrmů si dopřejte spíše hutnější zeleninové polévky nebo poctivé vývary a do hlavních chodů se nebojte použít o kapku více koření, než jste zvyklí. Třeba chilli nebo zázvor vás krásně prohřejí.

Zeleninu nekonzumujte pokaždé jen syrovou, ale tepelně ji upravte. Třeba pečená nebo grilovaná zelenina s bylinkami je velmi chutnou obměnou ke klasickým přílohám nebo poslouží i jako lehké hlavní jídlo.

Z čerstvého ovoce a zeleniny si pak lisujte šťávy nebo je rozmixujte jako smoothie. Získáte tak úplný koktejl vitamínů, ale také vlákninu pečující o střeva. Alespoň 2x týdně si ke svačince nebo na snídani dejte nějaký kysaný mléčný výrobek obsahující probiotika, který také účinně posiluje imunitu.

2. Dodržujte pitný režim

V zimě nejspíš nemáte takovou žízeň jako v létě. Když ale svému tělu nedodáváte potřebné tekutiny, strádá. Na pitný režim si proto dávejte pozor. Výborné jsou už zmíněné ovocné nebo zeleninové šťávy, ale také bylinné čaje a čistá neperlivá voda. Odborníci doporučují pít každé ráno sklenici vlažné vody s pár kapkami citronu, která nastartuje metabolismus a podpoří správné trávení.

Pozor na nápoje, které dehydratují. Kávu, černý nebo zelený čaj vždy doplňte právě o skleničku vody. Sladké perlivé nápoje nekonzumujte vůbec. Stejně tak se vyhněte ledu, který by vašemu organismus, a obzvlášť v chladnějším období, způsobil nepříjemný „šok“.

Doplňky stravy v zimě

 3. Doplňky stravy rozhodně neuškodí

Nejste si jistí, zda váš jídelníček obsahuje dostatek vitamínů a minerálů? Sáhněte po doplňcích stravy pro zlepšení imunity. Dodají vám nejen potřebné mikroživiny, ale taky dodají energii a vitalitu, zlepší koncentraci i sportovní výkon.

Vyberte si multivitaminy ve formě tablet, kapslí, kapek nebo šumivého či horkého nápoje. Pro posílení imunity se hodí především vitamín C, ale i B-komplex nebo hořčík a zinek. Velmi populární jsou také superpotraviny ve formě prášku, např. spirulina nebo chlorela, které přidáte třeba do smoothie nebo ranní kaše. Vitamíny pro děti seženete i ve formě sladkého sirupu, který malí nezbedové bez problémů zbaští.

Doplňky stravy kupujte pohodlně online – Benu.cz, Pilulka.cz nebo Prozdravi.cz. Z každého nákupu se vám vrátí až 10 % z celkové ceny nákupu zpět!

4. Dbejte na dostatek pohybu a zkuste otužování

Nejradši byste byli pořád zalezlí doma s knížkou? Zkuste se přemoci a dopřát svému tělu v zimě dostatek pohybu, a to i na čerstvém vzduchu. Stačí po cestě z práce vystoupit o pár zastávek dříve a zbytek dojít svižnou chůzí. Půlhodina aktivního pohybu denně vás hned dostane do lepší kondice. A když k tomu přidáte několik lekcí v pohybovém studiu (např. funkční trénink, spinning nebo jógu), o výbornou fyzičku, a hlavně skvělý pocit máte postaráno. Váš organismus navíc bude odolnější vůči nemocem.

Na posílení imunity zabírá také pravidelné otužování. Začněte doma při sprchování – na závěr se osprchujte vlažnou vodou a postupně teplotu ubírejte. Nebo si zajděte pravidelně do sauny či páry.

 5. Důležitá je psychická pohoda a odpočinek

Zdánlivě to s imunitou nesouvisí, opak je ale pravdou. Psychická pohoda a žádný stres s vaším zdravím, a tedy i obranyschopností, dokáží udělat opravdové zázraky. Proto si najděte čas na koníčky, které vás baví, a na své blízké, které máte rádi. Naučte se odpočívat, nikam zbytečně nespěchejte a nehoňte se. Vaše tělo se vám za to krásně odmění.

Co zabírá na pevné zdraví v zimě vám? Poraďte ostatním čtenárům v komentářích!

Nakupujte doplňky stravy výhodně s VratnéPeníze.cz a získejte část ceny nákupu zpět!