Vyvarujte se 8+1 nejčastějších chyb při šetření peněz

Máte pocit, že se často finančně omezujete, ale peníze stále někam mizí? Šetříte správně? Nejspíš děláte jednu z nejčastějších chyb při šetření peněz. Přečtěte si, na co se při zodpovědném nakládání s financemi vyplatí zaměřit a jak výrazně ulevíte svému rozpočtu.

27. 4. 2018

Vyvarujte se 8+1 nejčastějších chyb při šetření peněz

Máte pocit, že se často finančně omezujete, ale peníze stále někam mizí? Šetříte správně? Nejspíš děláte jednu z nejčastějších chyb při šetření peněz. Přečtěte si, na co se při zodpovědném nakládání s financemi vyplatí zaměřit a jak výrazně ulevíte svému rozpočtu.
27. 4. 2018
Jak ušetřit

Máte pocit, že se často finančně omezujete, ale peníze stále někam mizí? Šetříte správně? Nejspíš děláte jednu z nejčastějších chyb při šetření peněz. Přečtěte si, na co se při zodpovědném nakládání s financemi vyplatí zaměřit a jak výrazně ulevíte svému rozpočtu.

1. Nemáte přehled o svých výdajích

Nejspíš moc dobře víte, kolik peněz vám měsíčně přibyde na účtu. Ale kam se všude rozkutálejí? O tom už máte spíš jen mlhavou představu. A to je chyba číslo jedna! Zkuste si na zkoušku jeden měsíc zaznamenávat, za co utrácíte. Výrazně vám to pomůže, při šetření peněz. Jak na to?

Vyvarujte se chyb při šetření peněz

Buď si jednotlivé výdaje zapisujte na papír, nebo použijte tabulku MS Excel či Tabulku Google, kterou můžete sdílet i s ostatními členy domácnosti, kteří se na jejím chodu finančně podílejí. Případně využijte chytrého spravování účtů v internetovém bankovnictví své banky. Velmi šikovné jsou také různé PC programy na správu financí nebo mobilní aplikace, které vám poskytnou okamžitý přehled o tom, kolik korun měsíčně vás jednotlivé položky stojí.

Na základě tohoto přehledu pak snadno identifikujete oblasti výdajů, které jsou mnohdy vyšší, než by mohly být. Zjistíte, za co utrácíte zbytečně a kde můžete škrtat. Právě povědomí o vašich příjmech a výdajích je nejdůležitějším krokem k tomu, jak se naučit šetřit.

2. Neplánujete dopředu jídlo a stravování

Jednou z nejvyšších položek domácího rozpočtu zpravidla bývá měsíční útrata za jídlo. Sahá u vaší domácnosti do astronomických výšin? Špatně! Zkuste se zaměřit na to, jak ušetřit peníze za jídlo. Neznamená to, že začnete kupovat nekvalitní levné potraviny s procházejícím datem trvanlivosti. Za jídlo nejlépe ušetříte tak, že ho začnete plánovat dopředu.

Zakažte si chodit do supermarketu bez toho, abyste přesně věděli, co tu chcete nakoupit. Sestavte si týdenní jídelníček. Rozepište si, jaké ingredience na daná jídla potřebujete a v obchodě pak zamiřte pouze pro ně. Nechoďte na nákup jídla hladoví. Snažte se co nejvíce vařit doma a do restaurací choďte spíše za odměnu. Kromě toho, že výrazně ušetříte, také budete přesně vědět, jaké palivo svému organismu dopřáváte.

Myslete i na svačiny a drobné občerstvení během dne. Mějte po ruce vždy nějakou „záchranu“ v podobě kousku ovoce nebo müsli tyčinky pro případ, že vás během dne nečekaně přepadne hlad. Plánování jídla zkrátka patří mezi nejefektivnější způsoby, jak ušetřit peníze.

3. Nesledujete aktuální akce a slevy

Jste zvyklí kdykoliv nakoupit to, co zrovna potřebujete? To se ale často nevyplácí. Pro šetření peněz je nezbytné, abyste sledovali právě probíhající slevové akce. Třeba na portále www.akcniceny.cz zjistíte, co zrovna v daném supermarketu nabízejí se slevou.

Trvanlivé potraviny, drogérii nebo kosmetiku se nebojte nakoupit klidně „do zásoby“ ve větším množství právě tehdy, kdy se na ně vztahuje nějaká sleva. Svůj jídelníček také zkuste přizpůsobit tomu, které ingredience jsou aktuálně levnější. Nakupujte lokální a sezónní potraviny – oproti těm exotickým z dovozu bývají o poznání méně drahé, a navíc tak podpoříte lokální ekonomiku.

4. Nevyužíváte cashbackových portálů

Líbilo by se vám dostávat až 15 % ceny z každého nákupu zpátky? Tak proč to neděláte? Pokud nakupujete v e-shopech, nezapomeňte se registrovat na portál VratnéPeníze.cz. Nic vás to nestojí, a z nákupů na jakémkoliv partnerském e-shopu se vám určitá částka automaticky vrátí na váš účet. Šetření peněz snad nikdy nebylo jednodušší.

Jednoduché setření peněz s cashback portálem VratnéPeníze.cz

5. Nezjistili jste si, jaké bonusy nabízí vaše banka

Kromě cashbackového portálu Vratné Peníze máte nárok na výhodnější ceny nebo bonusy i díky tomu, že platíte kartou nebo máte založený účet u dané banky. Že to nevíte? Podívejte se, co vaše banka svým klientů nabízí za výhody.

Díky pravidelným platbám kartou vám měsíčně přijde na účet až několik set korun. Jen za používání kreditní karty získáte příspěvky na penzijní spoření nebo se vám budou střádat procenta z každé platby (např. přes program Priceless Specials od MasterCard).  Vyzkoušejte tyto příjemné způsoby, jak přijít k penězům bez jakékoliv změny svých návyků.

6. Plýtváte vodou a energiemi

Necháváte zapnuté topení, i když odejdete z bytu? Spíte v přetopené ložnici? Často zapomenete zhasnout v místnosti, ve které už dávno netrávíte čas? Libujete si v dlouhém sprchování vařící vodou? Takhle vám ale peníze přímo protékají mezi prsty.

Neplýtvejte energiemi

Nakládejte s energiemi zodpovědněji. Podle studií je ideální teplotou pro spánek 18 stupňů Celsia. Vaše oči zůstanou déle svěží díky přirozenému dennímu světlu než díky umělému bílému světlu zářivek. Zapnuté topení a rozsvícené žárovky v prázdném bytě neprospějí ani vaší peněžence, ani životnímu prostředí.

7. Nevyjednali jste si výhodnější mobilní tarif

Svůj mobilní tarif jste nezměnili už po dlouhé roky? To ale není zrovna ideální způsob, jak šetřit. Obzvlášť pokud patříte mezi věrné zákazníky mobilního operátora, informujte se u něj o možnostech zvýhodnění podmínek. Budete překvapení, že vám za stejnou cenu může nabídnout více dat nebo volných minut, případně srazit měsíční poplatky. Jen musíte být trochu proaktivní.

Vyjednejte si výhodnější tarif

8. Nenakupujete z druhé ruky

Vybavení do domácnosti, oblečení, hračky, výbavička pro miminko, elektronika. To vše můžete bez obav nakupovat už mírně použité, nechtěně rozbalené nebo úplně nové a původními majiteli nevyužité. Tak proč to neděláte? On-line bazary se to na internetu jen hemží a vystavené zboží na nich seženete často jen za zlomek původní ceny. Vyzkoušejte třeba portál Aukro.cz , MarketPlace na Facebooku nebo Bazar eMimino.cz, Rozbaleno.cz a další.

+1 Nevyužíváte všech zaměstnaneckých výhod

Většina zaměstnavatelů svým zaměstnancům vedle klasického měsíčního platu nabízí také řadu nefinančních bonusů. Jste si jisti, že využíváte všechny? Zeptejte se svého šéfa nebo zástupce HR oddělení, na co všechno máte nárok.

Vedle tradičních stravenek vám zaměstnavatel může přispívat na penzijní připojištění, hradit pravidelné zdravotní prohlídky, nabízet levně sportovní aktivity díky oblíbené kartě Multisport apod. Nenechte si zbytečně tyto bonusy ujít.

Jak se snažíte ušetřit peníze vy a co byste doporučili jako nejefektivnější způsob šetření peněz? Podělte se s ostatními v komentářích.