Léto na kolech: Co nechybí ve výbavě správného cyklisty?

Vyrážíte na cyklistickou dovolenou do zahraničí? Máte v plánu objevovat krásy českého venkova na kolech? Máme pro vás pár tipů na šikovné sportovní doplňky pro cyklisty, které se vám na cestách budou určitě hodit.

15. 7. 2019

Léto na kolech: Co nechybí ve výbavě správného cyklisty?

Vyrážíte na cyklistickou dovolenou do zahraničí? Máte v plánu objevovat krásy českého venkova na kolech? Máme pro vás pár tipů na šikovné sportovní doplňky pro cyklisty, které se vám na cestách budou určitě hodit.
15. 7. 2019
Inspirace

Vyrážíte na cyklistickou dovolenou do zahraničí? Máte v plánu objevovat krásy českého venkova na kolech? Máme pro vás pár tipů na šikovné sportovní doplňky pro cyklisty, které se vám na cestách budou určitě hodit.

Cyklistické batohy a brašny na kolo

Ať už plánujete delší cestu na elektrokole nebo pohodový odpolední výlet na kole, potřebujete s sebou několik nezbytností, které musíte někam sbalit. Máte v podstatě dvě možnosti, jak věci na kole uvézt: vncyklobatohu, nebo v brašně.

Výhoda cyklobatohu je ta, že ho v cíli jednoduše necháte na zádech a můžete s ním vyrazit na procházku nebo do hospody. Někoho ale batoh při jízdě tíží a posouvá těžiště dozadu nebo se pod ním potí.

Proto vybírejte batoh určený přímo pro cyklisty – je velmi lehký a odolný, užšího střihu a anatomicky se přizpůsobí vašim zádům. Velmi praktické jsou také cyklobatohy s vodním rezervoárem – tzv. camelbaky nebo hydrovaky. Umožní vám pohodlné doplnění tekutin bez toho, abyste museli za jízdy sahat po lahvi.

Cyklobrašny se dají připevnit na řídítka (často mají průhledný obal na mapu, kterou můžete při jízdě po očku sledovat) nebo pod rám (sem se často připevňují pouze malé brašny trojúhelníkového tvaru určené pro přepravu nářadí na kolo). Pokud ale chcete převážet více věcí, pořiďte si nosiče a držáky na kolo, ke kterým připevníte brašny s větším objemem.

Sáhněte po brašnách s co nejmenší váhou, s nastavitelnou výškou, vyrobených z voděodolné tkaniny a doplněných o reflexní pás. Myslete na to, že naplněné brašny vždy ovlivní jízdní vlastnosti kola, a tak váhu rozložte co nejvíce rovnoměrně.

Kam na potřeby pro cyklisty? Nakupujte pohodlně online – třeba na inSPORTline.cz, 4camping.cz, Sportobchod.cz. Při registraci na cashback portál VratnéPeníze.cz se vám navíc vrátí až 4 % z každého nákupu zpět na váš účet!

Doplňky na kolo pro případ nouze

Zatímco bez svačiny zvládnete (s větším či menším vypětím) dojet do cíle vždycky, bez potřebného nářadí by se vám to někdy nemuselo povést. Proto si s sebou přibalte:

  • Cyklistický zámek (který nelze přestřihnout)

  • Náhradní duši nebo sadu na lepení duší

  • Pumpičku na dofouknutí kol

  • Cyklistické nářadí

  • Mazací olej (pro delší cesty)

Ve výbavě zodpovědného cyklisty nikdy nechybí cestovní lékárnička (koupíte např. na Pilulka.cz). Také multifunkční  kapesní nožík se vám rozhodně neztratí – a ani nezabere tolik místa.

Cyklistické oblečení

Oblečení na kolo by mělo být lehké, skladné, z funkčního materiálu, který odvádí pot, rychle schne a zároveň odolá nepříjemnému protivětru. Většina cyklistů nedá dopustit na kvalitní cyklodres – tedy přiléhavý komplet šortek a svršku. Pro vaši bezpečnost na silnici sáhněte spíše po výraznějších barvách, ve kterých budete dobře vidět i v šeru a na stinných místech.

Oblečení pro cyklisty je velmi různorodé – komu nevyhovuje dres, může ho nahradit obyčejným cyklistickým tričkems kapsami a kraťasy pro cyklisty s vložkou pro pohodlnou jízdu. Někteří cyklisté mají rádi přiléhavé cyklistické kraťasy s kšandami, které se perfektně přizpůsobí křivkám těla a neomezují v pohybu.

Dále se vám bude hodit lehká cyklistická bunda z nepromokavého materiálu s prodlouženou zadní částí, případně vás zahřeje cyklistická vesta. Chystáte se na kolo v chladnějším počasí? Přibalte si s sebou funkční prádlo např. z merino vlny. Je velmi lehoučké a skladné a zároveň vysoce výhřevné. Nezapomeňte ani na sportovní ponožky (doporučujeme například ponožky se stříbrem, které účinně likviduje zápach).

Delší rukávy nahradí praktické návleky na ruce a nohy. Na nohy navíc můžete použít kompresní návleky, které zvyšují množství kyslíku ve svalech. Pořiďte si i kvalitní cyklistické rukavice s výstelkou na dlaních.

Další praktické vychytávky pro cyklisty

Samozřejmostí pro bezpečnou jízdu na kole je cyklistická helma. Máte rádi moderní technologie? Pak by se vám mohla líbit chytrá helma na kolo, která vám umožní například bezpečné telefonování za jízdy, poslech hudby, použití blinkrů nebo komunikaci s vaším cyklistickým parťákem. Pokud jezdíte ve větším provozu, využijete zpětné zrcátko  na řídítkách nebo na helmě – díky němu budete mít vždy přehled o blížícím se autě.

Kromě toho se vám bude hodit cyklistická lahev, která se dá použít i za jízdy (nemá šroubovací víčko) a poté dobře vymýt. Stejně jako když řídíte, i při jízdě na kole dále využijete polarizované sluneční brýle, které eliminují oslňující sluneční paprsky.

Ušetřete s cashbackovým portálem VratnéPeníze.cz i o prázdninách. Podívejte se, v jakých online obchodech nakoupíte vybavení na kola ještě levněji.

Bez jakých potřeb pro cyklisty se na kole neobejdete vy? Inspirujte ostatní sportovce v komentářích!