Jak ušetřit na plánovaných nákupech s Aliexpressem

AliExpress je asi nejznámějším čínským “e-shopem”. Najdete tam doslova na co si vzpomenete. A většinu věcí i vícekrát, protože prostřednictvím této stránky prodávají své produkty tisíce výrobců a obchodníků.

Jak ušetřit na plánovaných nákupech s Aliexpressem

AliExpress je asi nejznámějším čínským “e-shopem”. Najdete tam doslova na co si vzpomenete. A většinu věcí i vícekrát, protože prostřednictvím této stránky prodávají své produkty tisíce výrobců a obchodníků.
8. 2. 2018
Inspirace Jak ušetřit

AliExpress je asi nejznámějším čínským “e-shopem”. Najdete tam doslova na co si vzpomenete. A většinu věcí i vícekrát, protože prostřednictvím této stránky prodávají své produkty tisíce výrobců a obchodníků.

Jelikož jsou dodací lhůty od 14 dní do několika měsíců, tak je fajn myslet na nákupy s dostatečným předstihem. Co koupit na AliExpressu bez obav? Jaké jsou nejzajímavější události v roce, které vám produkty z “Ali” můžou zpříjemnit?

Velikonoce

Každý rok jsou jindy, o to je to s nimi složitější :-). Pokud si ale v únoru nebo nejpozději na začátku března vzpomenete, tak můžete koledníky přivítat v domě vyzdobeném jarní tématikou.

Překvapivě se v sekci - Velikonoční dekorace dají koupit i malovaná vejce nebo roztomilé dekorace, které ocení hlavně děti. Pořídit můžete třeba celou sadu najednou nebo si objednat více kousků různých prodejců, které vám budou k sobě ladit.

Držák na malovaná Velikonoční vajíčka

Velikonoční držák na malovaná vejce Vánoce

Podobným příkladem jsou Vánoce. Ty naštěstí nikam neutíkají a 24. prosince je vždycky najdete na svém místě. Ať už jste zruční a doma si vyrábíte dekorace sami, nebo máte obě ruce tak trochu levé a s časem jste na štíru, v obou případech si přijdete na své.

Pro DIY lidi jsou tu různé komponenty, ze kterých lze vánoční výzdobu vyrobit. Pro ostatní jsou tu už hotové věci, které potom stačí jen pověsit nebo vkusně aranžovat po celém bytě.

Světélka

Co by to bylo za Vánoce bez světélek. Na Ali jich najdete nekonečně mnoho. Vybírat můžete ze světelných řetězů, sítí, speciálních tvarů, světélkových lamp, atd. Popravdě už tento druh ozdob není jen doménou zimních svátků klidu a míru. Využijete je i na oslavy, svatby nebo třeba jako stálou dekoraci bytu.

Vánoční světélka na záclony

Vánoční světélka na záclony

Ozdoby

Na stromeček mimo světélek patří i všelijaké ozdoby. Trendy se často mění a nakupovat vždy novou výzdobu může přijít na pěkný balík. S Aliexpressem se dají ozdoby pořídit za rozumnou cenu.

Vánoční ozdoby ze dřeva

Vánoční ozdoby ze dřeva

Vánoční girlandy na stromek

Vánoční girlandy na stromek

Další svátky

Výzdobou si můžete zpříjemnit kterýkoliv svátek. Na mysl přichází některé americké dny, které někteří v Česku přebírají - Valentýn, Halloween, atd. A kdo už má dost svátků, využije rozsáhlý výběr ozdob na AliExpressu třeba na některou z významných oslav.

Oslavy - narozeniny, výročí, svatby

Která nevěsta by nechtěla mít svůj nejvýznamnější den dokonalý? Velký podíl na zážitku ze svatby dělá i prostředí, které zútulní právě vhodně zvolené dekorace. V roce 2017 frčel nejvíc “venkovský styl” s jutovými a dřevěnými doplňky. Co přijde letos? To zatím nevíme, ale určitě to nakoupíte na AliExpressu.

Svatební výzdoba juta a dřevo

Svatební výzdoba juta a dřevo

Svatbu má většina lidí jednou, dvakrát za život. Narozeniny, ty jsou tu každý rok. Pokud pořádáte party, pojďte to oslavit s velkou parádou. Na Ali pořídíte nafukovací čísla, svíčky na dorty a různé jiné dekorace. Při čem se obzvlášť vyřádíte, je výběr výrobků na dětské oslavy. Najdete totiž produkty snad s každou oblíbenou dětskou postavou.

Dekorace na dětskou oslavu

Dekorace na dětskou oslavu

Dárky

Na co se při oslavách nesmí zapomínat? Přece na dárky! Bylo by zdlouhavé tady vypisovat všechny možnosti, které na Aliexpressu máte při nákupu dárků. Proto mrkněte na nejzajímavější kategorie, mohou vám cestu k výběru usnadnit.

  • Oblečení

  • Telefony a doplňky

  • Elektronika

  • Šperky a hodinky

  • Hračky a dětské vybavení

  • Sportovní náčiní

Jaké výhody přináší objednávky z Číny?

Cena

První výhodou je samozřejmě cena, v českých e-shopech se téměř nikdy nedostanete na srovnatelné částky. Také se vám často může stát, že právě zboží z AliExpressu obchodníci nakupují ve velkém a později přeprodávají v Česku s vysokou přirážkou. Takové výrobky potkáte jak na Facebooku, tak v e-shopech, tržnicích i kamenných obchodech.

Cashback

V rámci úspory za nákup využijte i portál VratnéPeníze.cz. Před nákupem se proklikněte přes odkaz na webu nebo si nainstalujte Připomínáčka, který na každé partnerské stránce upozorní na možnost úspory. Z objednávky se vrací 5 %, ovšem u některých prodejců není možné garantovat, že provizi podporují. Celkově VratnéPeníze.cz podporuje kolem 60 % obchodníků na AliExpressu. Připsání peněz na účet u Vratných Peněz se u těchto stránek pohybuje v delším horizontu, počítejte alespoň s 30 dny.

Připomínáček Vratných Peněz na Aliexpress

Připomínáček Vratných Peněz na webu AliExpress

Výběr

Sortiment je opravdu široký. S nadsázkou se dá říct, že tam koupíte snad cokoliv. Často se zboží opakuje, protože ho prodávají různí prodejci. U takových položek se pak může lišit i cena. Proto se vyplatí neskočit hned po první zdánlivě výhodné nabídce. I balík ponožek za dolar můžete sehnat za půlku ;-).

Poštovné zdarma

Není to samozřejmostí, ale hodně prodejců zasílá balíčky do Česka zdarma. Vždy to zjistíte hned po rozkliknutí produktu. U položky “ Shipping” bude napsáno: “Free Shipping to Czech Republic”

U bezplatného odeslání je zpravidla nutné počítat s delší dobou dodání, než kdybyste zvolili neplacenou variantu.

Ukázka Free Shipping na AliExpressu

Ukázka Free Shipping na AliExpressu

Buyer Protection

Díky množství uživatelů bohužel AliExpress láká i podvodníky. Zboží například neodpovídá fotografiím nebo dorazí špatný kousek, či neodpovídající množství. Navíc při přepravě přes půlku světa se čas od času nějaký nezbedný balíček zatoulá nebo zpozdí. Při kterékoliv z těchto situací je tu pro vás “Buyer Protection”, tedy ochrana kupujícího. A jak postupovat?

  1. Kontaktujte prodávajícího a informujte ho o problému.

  2. Pokud vám obchodník nevyhoví, otevřete “Spor”.

  3. V případě, že prodávající “Spor” neřeší, zapojte zákaznickou podporu AliExpress.

I Aliexpress má své nevýhody

Většina nevýhod už byla zmíněna. Jde především o možnost poškození balíčku při dlouhé přepravě, nebo můžete narazit na podvodníka. Může vás štvát i dlouhá doba dodání. Pokud potřebujete zboží opravdu rychle, není vhodné spoléhat na obchodníky z Asie.

Pro mnohé je problémem také kvalita zboží, do ruky vám tak může přijít zboží, které neodpovídá vaší představě. Tím se ale opět vracíme k možnosti využití “Buyers Protection”. AliExpress se opravdu snaží eliminovat množství nespolehlivých prodejců a mít tak co nejlepší uživatelský zážitek z nákupu.

Hodnocení uživatelů

Jak si produkty a nákupy na AliExpressu chválí uživatelé? Podívejte sami! Najdete totiž spoustu český fór, kde se problematika řeší. Navíc u každého výrobku je možné rozkliknout hodnocení kupujících. To často napoví, zda stojí za to, zboží objednat. Najdete ho na záložce “Feedback”.

Ukázka hodnocení produktu na AliExpress

Ukázka hodnocení produktu na AliExpress

Pro jeden článek už bylo informací dost! V tématu ale budeme pokračovat, stačí na webu vyhledávat pod tagem “AliExpress”. Pokud už jste absolvovali objednávku z Číny, budeme rádi za vaše zkušenosti dole v komentářích. A pokud byste si nevěděli rady s tím, jak na nákupy na Aliexpressu, mrkněte do našeho průvodce. 

Přejeme spoustu úspěšných úlovků z Alíka!