Grilovací sezóna je tady! Staňte se mistrem letošní grilovačky

Pořádně propečené maso s pikantní marinádou, vůně dřeva, a hlavně parta přátel a naprostá pohoda. Taky milujete letní grilovačky? Grilovací sezóna je tu, a tak se na ni pořádně vyzbrojte. Do kterého grilu se vyplatí investovat? Jak se o něj starat? A jaké recepty na grilování rozhodně musíte vyzkoušet?

Grilovací sezóna je tady! Staňte se mistrem letošní grilovačky

Pořádně propečené maso s pikantní marinádou, vůně dřeva, a hlavně parta přátel a naprostá pohoda. Taky milujete letní grilovačky? Grilovací sezóna je tu, a tak se na ni pořádně vyzbrojte. Do kterého grilu se vyplatí investovat? Jak se o něj starat? A jaké recepty na grilování rozhodně musíte vyzkoušet?
16. 7. 2018
Inspirace Tipy

Pořádně propečené maso s pikantní marinádou, vůně dřeva, a hlavně parta přátel a naprostá pohoda. Taky milujete letní grilovačky? Grilovací sezóna je tu, a tak se na ni pořádně vyzbrojte. Do kterého grilu se vyplatí investovat? Jak se o něj starat? A jaké recepty na grilování rozhodně musíte vyzkoušet?

Grilovací sezóna je tady! Staňte se mistrem letošní grilovačky

Vyberte si ten správný gril

Při výběru grilu berte v potaz hlavně to, jak často ho plánujete používat, v jakém prostředí chcete grilovat (zahrada, terasa, chata…) a pro jaké množství lidí. Podle expertů nemá typ grilu vliv na chuť připravovaných pokrmů. Jde tedy hlavně o to, který typ paliva vám vyhovuje nejvíc. 

Existují tři hlavní druhy grilů:

Grily na dřevěné uhlí

Kotlové grily na dřevěné uhlí jsou v Česku nejrozšířenější. Pokud tedy patříte mezi šťastlivce, kteří vlastní chalupu, chatu nebo dům se zahrádkou, a milujete vůni ohně a žhavých uhlíků, bude pro vás ideální volbou. Výhodou je nízká pořizovací cena. Počítejte ale s tím, že musíte pravidelně dokupovat zásobu dřevěného uhlí nebo briket a při čištění se docela zapotíte.

Elektrické grily

Elektrické grily můžete bez obav používat třeba na balkóně, terase nebo i doma v kuchyni. Nemusíte je nijak složitě roztápět, zkrátka zapnete knoflík a gril se postupně rozehřeje. Trochu nepraktické jsou pro použití na zahradě, kde pro ně musíte vyřešit vhodný přívod elektrického proudu.

Plynové grily

Plynové grily získávají na stále větší popularitě. Jejich obsluha je rychlá a jednoduchá, podobně jako u elektrického grilu stačí zapnout – a oheň je na světě. Plynové grily napájí propan-butanová lahev, a proto se hodí do venkovních otevřených prostor.

Pravidelná údržba grilu se vyplatí

Vybrali jste si ten správný gril, ale tím to nekončí. Aby vám vydržel co nejdéle v parádním stavu, je potřeba se o něj také dobře starat. Jen na čistý rošt se totiž při příštím grilování nepřichytí připravované jídlo.

Jak vyčistit gril? Mřížku nejprve lehce nahřejte a poté očistěte speciálním kartáčem. Tím ji otírejte i během samotného grilování mezi vkládáním jednotlivých várek jídla. Na konci každé grilovačky pak rošt důkladně umyjte přípravkem proti mastnotě.

Grilovací sezóna a doplňky, které ji zpříjemní o sto procent

Grilovací sezóna je tady! Staňte se mistrem letošní grilovačky

Jak grilovat, abyste se u toho moc nenadřeli a výsledek stál opravdu za to? Myslete na tři základní pomocníky: obracecí kleště na maso, kartáč na čištění grilovacího roštu a teploměr na měření vnitřní teploty masa. Pokud máte rádi ryby, pořiďte si grilovací koš na ryby, do kterého rybu vložíte a nebudou z ní při pečení odpadávat kusy jemného masa.

 

 

Kromě těchto nástrojů doporučujeme pořídit si také kuchyňskou zástěru, aby vám od kouře nenačichlo oblečení. Grilujete venku na zahrádce? Myslete na příjemné venkovní posezení. Stylový zahradní nábytek a lampa s nevtíravým světlem působí hezky útulně. Nezapomeňte ani na elektrický lapač hmyzu, který vás ušetří nevítaných bzučících návštěvníků.

Na AliExpress.cz najdete obrovský výběr doplňků ke grilování, a ještě se vám vrátí až 5 % ceny z nákupu zpět.

Tipy a triky pro nejlepší grilované maso

Jak správně grilovat maso podle expertů? Aby bylo krásně šťavnaté a plné chuti, dodržujte při grilování několik jednoduchých zásad. Tou hlavní je gril opravdu pořádně rozpálit– čím vyšší teplota bude, tím rychleji se povrch masa zatáhne a nebude z něj vytékat šťáva.

Před přípravou maso nemyjte pod proudem vody, pouze ho utřete vlhkou utěrkou a odstraňte z něj blány a případně přebytečnou kůži. Dalším typem šéfkuchařů, jak grilovat maso, je lehké naříznutí jeho okrajů – při grilování se pak nebudou kroutit. Steak osolte těsně před vložením na gril nebo naopak až po upečení – takto zbytečně nepustí šťávu. Během pečení do něj nepíchejte a opatrně ho otáčejte kleštěmi. Pokud grilujete na mřížce nebo na jehle, potřete je olejem, aby se maso nepřilepilo.

Který obchod právě nabízí libový steak v akci? Podívejte se na portál AkčníCeny.cz.

3+1 TOP recepty na grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy přemýšlíte, co vlastně grilovat? Vyzkoušejte osvědčené recepty, se kterými bude vaše grilovačka nejen příjemným společenským, ale skutečným gurmánským zážitkem.

Vynikající rozmarýnová marináda na maso

Vynikající rozmarýnová marináda na maso

Tato svěží mari náda z čerstvých bylinek výborně ochutí zejména kuřecí maso a ryby.

Co budete potřebovat:

  • kvalitní rostlinný olej

  • česnek

  • čerstvý rozmarýn

  • sůl, pepř

Do oleje postupně vmícháme česnek nakrájený na silnější plátky, lístky čerstvého rozmarýnu, špetku soli a pepře. Do směsi postupně vkládáme plátky masa, aby byly dostatečně ponořené. Necháme přes noc odležet v ledničce. Marinádou maso průběžně potíráme i během grilování.

Domácí burger jako z restaurace

Domácí burger jako z restaurace

Možná vás překvapí, jak jednoduchá je příprava burgerů, a jak skvěle chutnají právě na grilu.

Na 4 burgery budete potřebovat:

  • 4 housky na burger (doporučujeme celozrnné)

  • 200 g kvalitního mletého hovězího masa

  • 1 menší červenou cibulku

  • 1 větší rajče

  • 1 salátovou okurku

  • 4 plátky ledového salátu

  • 4 plátky sýru cheddar

  • 4 lžíce plnotučné hořčice/kečupu

  • kvalitní rostlinný olej

  • sůl, pepř

Hovězí maso smícháme s trochou soli a pepře a ručně formujeme placičky. Vkládáme na gril potřený olejem a grilujeme z obou stran, dokud maso nezhnědne. Těsně před vyjmutím z grilu na maso položíme plátek sýra a počkáme, dokud se mírně nerozteče. Poloviny housek jemně opečeme do křupava. Poté je potřeme hořčicí nebo kečupem. Na jednu z polovin postupně pokládáme plátek rajčete, list salátu, plátek cibule a maso se sýrem. Podáváme nejlépe s opečenými bramborami nebo zeleninovým salátem. Můžeme dochutit česnekovým dipem.

Plněné grilované žampiony

Plněné grilované žampiony

Nepatříte zrovna mezi masožravce a grilovaná zelenina nebo sýr už vás nudí? Vyzkoušejte grilované žampiony s vynikající náplní, na kterou budete potřebovat:

  • 200 g sýru niva

  • 1 pomazánkové máslo

  • 100 g strouhaného sýru typu eidam

  • 2 stroužky česneku

  • pažitka nebo čerstvé bylinky na dochucení

  • sůl, pepř

V míse rozdrobíme nivu, přidáme nastrouhaný sýr, prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou pažitku. Náplň vkládáme do hlaviček očištěných žampionů, ze kterých předtím odstraníme nožičky, a grilujeme.

Grilovaný ananas

Grilovaný ananas

Že se griluje jen maso, ryby, sýr a zelenina? Kdepak! Hlavně v zahraničí nedají dopustit na grilované ovoce. Vyzkoušejte tropický grilovaný ananas, hodí se jako skvělý dezert.

Potřebujete:

  • 1 celý ananas

  • 2 lžíce medu

  • špetku chilli

Ananas oloupejte a nakrájejte asi na centimetr široké plátky. Posypejte z obou stran sušenými rozemletými chilli papričkami a potřete medem. Vložte na gril a pečte z obou stran, dokud med nezačne karamelizovat.

Jak si grilování nejraději užíváte vy? Máte osvědčený recept a typ grilu? Inspirujte ostatní v komentářích.