5 otázek, které si položte při plánování dovolené

Na co myslet při plánování dovolené, která vás nejen nezruinuje, ale také přinese zážitky na celý život? I když se zdá, že je do léta možná ještě daleko, čím dříve začnete svou vysněnou dovolenou plánovat, tím lépe. Vychytáte „first minute“ nabídky nebo letenky za akční cenu, a ve výsledku tak ušetříte nemalé peníze. A že ještě nevíte, kam se letos chcete na dovolenou vydat? 

5 otázek, které si položte při plánování dovolené

Na co myslet při plánování dovolené, která vás nejen nezruinuje, ale také přinese zážitky na celý život? I když se zdá, že je do léta možná ještě daleko, čím dříve začnete svou vysněnou dovolenou plánovat, tím lépe. Vychytáte „first minute“ nabídky nebo letenky za akční cenu, a ve výsledku tak ušetříte nemalé peníze. A že ještě nevíte, kam se letos chcete na dovolenou vydat? 
6. 3. 2018
Cestování Inspirace

Na co myslet při plánování dovolené, která vás nejen nezruinuje, ale také přinese zážitky na celý život? I když se zdá, že je do léta možná ještě daleko, čím dříve začnete svou vysněnou dovolenou plánovat, tím lépe. Vychytáte „first minute“ nabídky nebo letenky za akční cenu, a ve výsledku tak ušetříte nemalé peníze. A že ještě nevíte, kam se letos chcete na dovolenou vydat? 

Lákavá exotika, osvědčená Evropa nebo rodné Česko?

Nepatříte zrovna mezi ty, co si postupně odškrtávají položky ze seznamu míst, které chtějí vidět? Pak se zamyslete, která lokalita by vás lákala tentokrát.

Inspirujte se svým okolím, ale zachovejte u toho chladnou hlavu. Každý má jiné preference. Že se vašim známým líbilo na Srí Lance, neznamená, že si vás tamější kultura získá úplně stejně. Vybírejte hlavně podle toho, co si vlastně od dovolené slibujete. Máte chuť na pohodovou válendu u moře, akční vysokohorskou turistiku, nebo obdivování historických památek?

Dovolená u moře

Při výběru destinace myslete také na dvě věci – počet dnů vaší dovolené a finance, které na cestování můžete zhruba vynaložit. Chcete vyrazit na jiný kontinent? Pak si našetřete alespoň dva, lépe však tři týdny dovolené. Počítejte s tím, že se po příletu budete vzpamatovávat z časového posunu a v zemích třetího světa nejspíš i z kulturního šoku. Chvíli také trvá, než se přepnete z pracovního do dovolenkového módu. A není nic horšího než si cestu začít užívat teprve pár dní před odjezdem.

Cesty po Evropě mají tu výhodu, že samotný transport zabere relativně málo času. Než se nadějete, jste na místě. Jet lagu ani kulturní šoku se zpravidla bát nemusíte, a tím vám odpadne spousta starostí. Neznamená to ale, že evropské země jsou nudné! Dobrodružné povahy si přijdu na své třeba při toulkách balkánskými horami, milovníky dobrého jídla a pití nadchnou francouzské vinice a restaurace s lokálními specialitami. Po většině evropských zemích navíc bez obav můžete zkusit i cestování s malými dětmi.

Šéf vás nechce pustit na dlouho většinu peněz jste investovali do zvelebování bydlení? To přeci neznamená, že letošní prázdniny strávíte doma u televize. Sbalte si batoh, stan a vyrazte na prodloužený víkend po Čechách. Připomeňte si své dětství strávené na letním táboře, vyšlápněte si na nějakou rozhlednu, absolvujte prohlídku hradu a večer se zahřejte u ohně při opékání špekáčků.

S cestovkou, nebo na vlastní pěst?

Už tušíte, v jaké zemi letos chcete svou dovolenou strávit? Pak si dobře rozmyslete, jestli tam chcete vyrazit sami, nebo preferujete „full servis“ v podobě zkušeného průvodce či delegáta a zázemí cestovní kanceláře.

Na internetu dnes najdete spoustu podrobných informací a předem sestavených itinerářů snad pro každou turisty oblíbenou zemi světa, a tak si při plánování dovolené můžete vzít inspiraci a bez problémů si vaši dovolenou snů sestavit sami. Cestovatelé na vlastní pěst by si předem měli zjistit aktuální politickou situaci v dané lokalitě a také vhodnou sezonu, kdy zemi navštívit. Nechejte si také v místním centru cestovní medicíny doporučit vhodné očkování a případné léky, které byste si s sebou měli vzít. Nepodceňte ani vhodné cestovní pojištění.

Při plánování dovolené zvažte cestování na vlastní pěst

Nemáte zrovna chuť a čas plánovat vlastní itinerář nebo se výjezdu do zahraničí na vlastní pěst z různých důvodů obáváte? To vůbec nevadí. Nabídek cestovních kanceláří je tolik, že rozhodně budete mít z čeho vybírat. Jednotlivé cestovky se specializují jak na dané lokality, tak i na typy zájezdů.

Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy, sportovně zaměřené zájezdy

… Záleží jen na vašich preferencí. Výhodou dovolené s cestovní kanceláří je hlavně to, že se zpravidla nemusíte o nic starat. O itinerář, dopravu i ubytování bude postaráno.

Letět, nebo jet?

Nevadí vám létání? Skvělé! Díky dobrému leteckému spojení se dnes během pár hodin dostanete klidně na druhý konec světa. A že z Prahy nelétá nic přímo? Nevadí. Případný stopover využijte k nezapomenutelné prohlídce světové metropole, kde potřebujete přestoupit. Také po Evropě se z jednoho hlavního města do druhého přepravíte opravdu za chviličku. Letecká doprava se vyplatí hlavně pro ty, kteří se chtějí vydat dál nebo chtějí ušetřit čas při kratší dovolené.

Chystáte se na dovolenou v Evropě, ale fanoušci létání zrovna nejste? Vydejte se na cestu autobusem. Autobusová síť zejména mezi většími evropskými městy obecně funguje velmi spolehlivě. Pro delší přejezdy zvolte noční linky. Na delší cesty se nezapomeňte vybavit knížkou, hudbou do sluchátek či cestovní společenskou hrou. Velmi příjemné je také cestování vlakem. Během samotné jízdy můžete pozorovat krásnou přírodu i život na vesnicích či ve městech. Počítejte však s tím, že oproti autobusu si za vlak o něco připlatíte. Máte k dispozici vlastní auto? Pak vyrazte na roadtrip! Výhoda cestování autem spočívá hlavně v absolutní svobodě. Dostanete se pohodlně a relativně rychle z jednoho místa na druhé, kdykoliv můžete zastavit nebo si udělat zajížďku. Také se nemusíte tolik omezovat v balení zavazadel, protože do auta se toho zkrátka vejde víc než jen do kufru.

Kde bydlet a co jíst?

Na co musíte při plánování dovolené myslet, je ubytování a strava, které jdou na dovolené ruku v ruce. Hotely jsou zpravidla tou nejpohodlnější volbou. Zajistí vám veškerý servis a je jen na vás, zda si v nich objednáte pobyt se snídaní , polopenzi nebo luxusnější all inclusive pobyt. Pokud ale upřednostňujete vlastní vaření, zamluvte si apartmán s vlastní kuchyňkou. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, zkuste navštívit i lokální restaurace. Právě místní jídlo je nedílnou součástí kultury cizí země, do které se tak těšíte.

Pokud nechcete za ubytování a stravu utratit zbytečně moc peněz, poohlédněte se po levnějších alternativách. Nevadí vám sdílení pokoje s dalšími lidmi? Zamiřte do hostelu . Za pár korun tu máte možnost pohodlně přespat a dát si teplou sprchu. Spousta hostelů je navíc umístěna šikovně v dochozí vzdálenosti od centra, a tak ušetříte i za dopravu. Dalším způsobem ubytování je stále populárnější AirBnb. Přes stejnojmenné webové stránky si jednoduše zamluvíte pokoj u někoho doma, případně i celý jeho byt s veškerým vybavením. Podobný koncept, ale tentokrát zdarma, funguje i v rámci celosvětové sítě Couchsurfing. Ubytujete se u místních a na oplátku jim třeba uvaříte dobrou večeři nebo pozvete na kafe.

Dovolené v metropoli

Oblíbenou formou trávení letní dovolené je také kempování. Ať už ve stanu nebo v obytném autě, v kempu nebo na divoko v přírodě. Ve tomto případě si však zjistěte, kde je nocování oficiálně povoleno, ať vás nepřekvapí případná pokuta.

 Jak při plánování dovolené ušetřit?

Plánování dovolené vám nemusí zabrat příliš času. Stačí jen vědět, kde hledat. Využijte šikovných on-line agregátorů, které vám samy vyhodnotí, jaká možnost vás vyjde nejlevněji. Výhodné zájezdy objednávejte například na portálech Invia.cz. Levné letenky a jejich kombinace hledejte na Kiwi.com nebo Pelikan.cz. Autobusové spojení pak na Flixbus.cz. Výhodné ubytování v požadované lokalitě jednoduše najdete a zamluvíte klidně i na několik měsíců dopředu na Booking.com, Hotels.com, Agoda.com.

Víte, že při nákupu nejen na těchto portálech se vám automaticky vrátí až 5 % z každého nákupu zpátky? Při takové rezervaci ubytování nebo letenek už ušetříte opravdu zajímavé částky. Stačí se zaregistrovat na stránkách VratnéPeníze.cz

Kde máte v plánu strávit letošní dovolenou Vy? Pochlubte se nám v komentářích a inspirujte ostatní!