3 jednoduché kroky, jak našetřit na dovolenou

Léto se pomalu blíží a vy už se vidíte na prosluněné pláži s kokosem v ruce. Jenže pak zjistíte stav svého účtu a lákavá představa se okamžitě rozplyne. Nevzdávejte se svých snů! Poradíme vám, jak našetřit na dovolenou, o které už tak dlouho sníte! 

3 jednoduché kroky, jak našetřit na dovolenou

Léto se pomalu blíží a vy už se vidíte na prosluněné pláži s kokosem v ruce. Jenže pak zjistíte stav svého účtu a lákavá představa se okamžitě rozplyne. Nevzdávejte se svých snů! Poradíme vám, jak našetřit na dovolenou, o které už tak dlouho sníte! 
3. 4. 2018
Cestování Jak ušetřit

Léto se pomalu blíží a vy už se vidíte na prosluněné pláži s kokosem v ruce. Jenže pak zjistíte stav svého účtu a lákavá představa se okamžitě rozplyne. Nevzdávejte se svých snů! Poradíme vám, jak našetřit na dovolenou, o které už tak dlouho sníte! 

3 kroky, jak našetřit na dovolenou

1. Vytvořte si cestovní rozpočet

Prvním krokem, jak našetřit na dovolenou, je sestavení cestovního rozpočtu. Tak kam to letos bude? Právě cílová destinace ovlivní celkovou cenu vaší dovolené nejvíce. Paradoxně to ale neznamená, že čím dále se vydáte, tím víc za cestu necháte peněz. Třeba ceny za služby v zemích oblíbené Jihovýchodní Asie bývají mnohonásobně nižší než u nás. Také letenku sem často seženete jen za zlomek běžné ceny – stačí sledovat webové srovnávače cen, jako je Kiwi.com.

Hned v závěsu za výběrem lokality je pro stanovení rozpočtu na cestování počet dní dovolené. Plánujete vyrazit jen na prodloužený víkend? Na týden? Nebo ještě déle? Rozmyslete si, kolik čistého času byste v dané lokalitě chtěli strávit. K němu pak připočtěte čas potřebný pro transport na místo. Počítejte raději s dostatečnou rezervou pro případ zpožděného letu nebo technické závady auta nebo autobusu. Celkový počet dní napoví, kolik peněz dát stranou na běžné výdaje, jako je ubytování, jídlo nebo transport na místě.

Jak ušetřit na dovolenou? Vytvořte si cestovní rozpočet.

Kromě země, kterou plánujete navštívit, si také rozmyslete způsob cestování. Pojedete na vlastní pěst, nebo využijete služeb cestovní kanceláře či místního průvodce? Chcete se věnovat sportovním a adrenalinovým aktivitám? Navštívit známé historické památky? Na oficiálních stránkách daných turistických atrakcí nebo na cestovatelských fórech najdete aktuální ceny vstupného, se kterým můžete při plánování rozpočtu počítat. 

Samozřejmě také záleží na tom, zda pojedete sami, s partnerem nebo s celou rodinou. Právě letní rodinná dovolená bývá citelným zásahem do domácího rozpočtu. Při důkladném plánování se však dá pořídit za rozumné peníze.

Jak tedy postupovat při stanovení celkového, resp. maximálního rozpočtu na dovolenou?

  • Zjistěte si, v jaké hladině se ceny v dané lokalitě pohybují, a na kolik vás přibližně vyjde doprava na místo.

  • Na základě počtu dní dovolené odhadněte, kolik peněz utratíte za ubytování, stravu, případně přepravu na místě.

  • Spočítejte si celkovou sumu za aktivity, které plánujete absolvovat.

  • Připočtěte výdaje za cestovní pojištění.

  • Celkovou částku vynásobte počtem účastníků.

  • Vždy počítejte s dostatečnou rezervou – pro případ nečekaných situací, ale i nákup suvenýrů apod.

Přečtěte si, na co dalšího byste určitě měli myslet při plánování dovolené.

2. Stanovte si, kolik budete dávat měsíčně stranou

Jak by měla vypadat vaše ideální dovolená, už víte. Odhad peněz, které za ni pravděpodobně utratíte, máte připravený. Jaký je tedy další krok?

  • Celkovou částku vydělte počtem měsíců, které vám zbývají do odjezdu.

Takto vám vyjde suma, kterou byste si měli dávat měsíčně stranou. Buďte na sebe přísní a zkuste na tyto peníze opravdu nesahat. Jak toho docílíte? Některá internetová bankovnictví umožňují vytvoření speciálních obálek, do kterých si peníze budete posílat. Případně si založte oddělený účet, ke kterému nebudete mít k dispozici platební kartu, a tak vás nebude lákat k utrácení. Tradiční alternativou je osvědčené prasátko nebo fyzická obálka s nápisem Dovolená 2018. Nalepte si na ně třeba obrázek dané destinace, který vás bude v šetření skvěle motivovat.

Ideální dovolená

3. Plánujte a rezervujte dopředu

Finanční plán už máte nastavený, a tak nastává čas na promýšlení detailů dovolené. Řadu věcí zařídíte s pomocí internetu dávno před odjezdem. A právě včasné plánování dokáže celkové náklady výrazně snížit. Často totiž narazíte na slevy za včasný nákup.

Pokud chcete do světa vyrazit na vlastní pěst, snažte se co nejdříve koupit letenku nebo jízdenku do cílové destinace. Nejvýhodnější ceny letenek zjistíte na zmíněném srovnávači Kiwi.com nebo například na stránkách Pelikán.cz. Pro nákup autobusových jízdenek zamiřte třeba na Flixbus.cz.

Také ubytování rezervuje klidně hned. Luxusní hotely i skromné pokoje najdete na stránkách Booking.com, Hotels.com , Agoda.com.

Jak našetřit na dovolenou? To je otázka, kterou si pokládá mnoho z nás

Víte, že při nákupu letenek, ubytování nebo rovnou celého zájezdu ušetříte ještě více? Registrujte se na cashbackovém portálu VratnéPeníze.cz, a získaná procenta z nákupu se vám tak automaticky připíšou zpět na váš účet. Stáhněte si tu i šikovný Připomínáček, díky kterému už nikdy neutratíte víc, než musíte.

Důkladné plánování a nákup věcí na cestu v dostatečném předstihu vám pomůže nejen ušetřit peníze, ale také se díky němu budete na dovolenou ještě více těšit. A než se nadějete, už budete balit kufry!

A jaké jsou vaše triky, jak ušetřit na dovolenou? Napište nám je do komentářů!